Οι χάρτες του ECDC
Ο κοροναϊός επιμένει να «πολιορκεί» τη χώρα, αν και είναι θετικό ότι ο δείκτης θετικότητας στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών είναι κάτω από το 1%. Ανησυχία προκαλεί ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων.
Στα ύψη παραμένουν όλοι οι πανδημικοί δείκτες στη χώρα, όπως έδειξε και η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Την άσχημη επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποτυπώνει και ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το covid19.gov.gr.
Όπως μπορείτε να δείτε, η μισή Ελλάδα είναι στο «βαθύ κόκκινο», με ελάχιστα σημεία να είναι «πράσινα» (μερικά νησιά στο Αιγαίο και στο Ιόνιο). Στον χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα/Δήμο:
- ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- ο δείκτης θετικότητας (%)
- η εμβολιαστική κάλυψη (όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
- η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).
Δείτε τον χάρτη
Οι χάρτες του ECDC
Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έδωσε στη δημοσιότητα, όπως κάνει κάθε Πέμπτη και τους δικούς του χάρτες που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σύμφωνα με αυτούς, η Ελλάδα έχει χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από χώρες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στα Βαλκάνια, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σε σχέση με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στο «πράσινο» η Ελλάδα σχετικά με τον δείκτη θετικότητας
Θετική για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι η εικόνα που αποτυπώνει ο χάρτης του ECDC σε σχέση με τον δείκτη θετικότητας. Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από 1% σε όλη την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελούν Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, όπου η θετικότητα είναι στο 1% με 3,9%.
Η Ελλάδα βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε σχέση με τα τεστ ανά 100.000 κατοίκους. Όπως μπορείτε να δείτε, η Ελλάδα είναι στο «βαθύ πράσινο», όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, οι περισσότερες περιοχές της Γαλλίας, η Δανία, η Ισλανδία κ.ά.
Τα ποσοστά τεστ ανά 100.000 κατοίκους
Να θυμίσουμε ότι το ECDC δεν συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτές οι χώρες αποτυπώνονται με το λευκό στους χάρτες του.
Δείτε επίσης: Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων Covid-19
- Πωλητήριο κάστρων στην Ευρώπη: Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Κακόβουλο λογισμικό BadBox μολύνει 192.000 συσκευές Android παγκοσμίως
- Νέο πλήγμα κατά της Google από τις ιαπωνικές αρχές για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας
- Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της Stoiximan GBL και οι ομάδες που εξασφάλισαν θέση στο Final-8 του Κυπέλλου
- Έφοδος της γερμανικής αστυνομίας στο ξενοδοχείο του δράστη του μακελειού στο Μαγδεμβούργο