«Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στον πρώτο γύρο της συζήτησης στις εργασίες του 16ου Bled Strategic Forum που πραγματοποιείται στο Μπλεντ της Σλοβενίας – Διαφωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασολί.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην απόφαση του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Αφγανιστάν, τόνισε κατηγορηματικά ότι υπερασπίζεται την απόφαση αυτή «εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών».
Επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και θα πρέπει αυτό να γίνει με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.
«Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε – ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί – ότι πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Επιτρέψτε μου λοιπόν, Νταβίντ, να διαφωνήσω με αυτή την παράμετρο της ομιλίας σας.
Τι είχε πει ο Σασόλι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Η τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ξεκίνησε με αφορμή την χθεσινή απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με τον Σασόλι να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τα συμπεράσματα της Συνόδου κατά την οποία συζητήθηκε η Ευρωπαϊκή αντίδραση μπροστά στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Ο Σασόλι εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε καμία πρόθεση έμπρακτης αλληλεγγύης προς του Αφγανούς, όπως ο ίδιος το εξέλαβε.
Ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοινοβουλίου: «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών. Έχουμε δει χώρες εκτός ΕΕ να βγαίνουν μπροστά να βοηθήσουν τους Αφγανούς που αιτούνται άσυλο, αλλά δεν έχουμε δει έστω ένα κράτος μέλος να κάνει το ίδιο. Όλοι σωστά σκεφτήκαμε όλους όσους εργάστηκαν μαζί μας και τις οικογένειες τους, αλλά κανείς δεν είχε το κουράγιο να προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς που η ζωή τους βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά, γιατί συμμετείχαμε σε αυτήν την αποστολή και μοιραζόμασταν τους στόχους και τις επιδιώξεις της».
O κ. Μητσοτάκης διαφωνεί
Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, στο πλαίσιο του Φόρουμ, και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την προηγούμενη τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε τα εξής:
«Πρόσεξα αυτά που είπε ο David και συμφωνώ μαζί του ως προς τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων των ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την αξιολόγησή του Νταβίντ σχετικά με την απόφαση που ελήφθη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών σχετικά με το Αφγανιστάν. Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο: Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».
Ο κ. Μητσοτάκης κατ΄αρχήν εξέφρασε την συμφωνία του για το ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, «και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο».
Η απάντηση του κ. Σασολί μετά την διαφωνία Μητσοτάκη
Ο κ. Σασόλι, απατώντας στον κ. Μητσοτάκη, υπενθύμισε ότι ήταν ένας από τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που βρέθηκε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 για να δείξει στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα στην Ελλάδα πρέπει να προστατευτούν για το κοινό καλό.
«Καμία χώρα δεν θα αφεθεί μόνη της λόγω της γεωγραφικής της θέσης όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η μετανάστευση. Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της όπως καμία άλλη χώρα της Μεσογείου ή της Βαλτικής. Χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί να προχωρήσουμε πέρα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, τα κράτη – μέλη, δηλαδή οι κυβερνήσεις δεν δίνουν στην ΕΕ τη δύναμη για να το πράξει», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε τα εξής:
«Αν κάποιος άκουγε αυτή τη συζήτηση χωρίς να γνωρίζει πολλά για την ευρωπαϊκή πολιτική, θα συμπέρανε πως “αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα”. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Θέλω λοιπόν να τελειώσω με μια νότα αισιοδοξίας. Τον τελευταίο χρόνο, πετύχαμε πολλά. Μιλάμε λίγο για τις επιτυχίες μας και πολύ για τις αδυναμίες μας: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η αντίδραση στην πανδημία του Covid, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050».
Όπως είπε «πρόκειται για μεγάλα επιτεύγματα» και πρόσθεσε ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν «γιατί έχουμε την ικανότητα ως κράτη – μέλη να κάνουμε ένα βήμα πίσω, όταν χρειάζεται, για να κάνουμε στη συνέχεια ένα άλμα στο μέλλον. Επομένως, για μένα η Ευρώπη είναι η τέχνη των μικρών συμβιβασμών για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων. Αυτό βρίσκεται κατά την γνώμη μου στον πυρήνα της αντίληψης ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί». Και ο πρωθυπουργός κατέληξε:
«Αν σε μια διαδικασία που απαιτεί ομοφωνία – και ο Σάρλ (Μισέλ) γνωρίζει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάμε και πόσο δύσκολο είναι – σκεφτούμε μόνο τις προτεραιότητες των εθνών – κρατών μας και δεν δούμε τη μεγάλη εικόνα, θα έχουμε χάσει την ουσία μέσα σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ποιοι συμμετείχαν στο πάνελ και οι δηλώσεις Μητσοτάκη σχετικά με το τι είναι η πολιτική
Στον πρώτο γύρο της συζήτησης μετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρς Μισέλ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας Dubravka Šuica και ο Janez Janša, πρωθυπουργός της διοργανώτριας Σλοβενίας (η οποία έχει την 6μηνη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ενώ οι συμμετέχοντες στο πάνελ κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε από την πλευρά του:
«Η πολιτική για μένα είναι να είσαι ταυτόχρονα manager και ηγέτης. Διαρκώς καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, μεγάλες και μικρές. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να φέρουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούν οι πολίτες από εμάς. Το να είσαι ηγέτης σημαίνει πρώτα από όλα να λες την αλήθεια και, ενίοτε, να λαμβάνεις αποφάσεις που δεν είναι δημοφιλείς».
Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε αυτή τη δουλειά, γιατί πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις που πολλοί άλλοι δεν θα ήθελαν να λάβουν, φοβούμενοι τις συνέπειες των επιλογών» και κατέληξε:
«Το να είσαι σε θέση να διακρίνεις τι είναι σημαντικό και τι είναι λιγότερο σημαντικό, το να κοιτάς το μέλλον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά ταυτόχρονα να πετυχαίνεις μια ισορροπία σε επίπεδο μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων, αυτή είναι η δουλειά του πολιτικού σήμερα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Κ. Σκρέκας: Πιθανή η αύξηση στο ρεύμα – Οσα είπε για το «Εξοικονομώ»
- Στην Ουάσιγκτον η Τζόρτζια Μελόνι για την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
- Αξιοποίηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων: Η πρωτοβουλία του δήμου Αγίας Παρασκευής
- Η Σφιόντεκ επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στο Australian Open
- Ισραήλ: Σειρήνες προειδοποίησης και εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ
- Κρις Μάρτιν και Ντακότα Τζόνσον: Διαψεύδουν τις φήμες περί χωρισμού με ένα ρομαντικό ταξίδι στην Ινδία
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr