Διευθυντής Greenpeace Ελλάδος στην politic: «Είμαστε στο παρά πέντε να έχουμε πολεμικές συρράξεις στην Ευρώπη για το αέριο» (audio)

Ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης ανέφερε πως η κρίση στην Ουκρανία «έχει από πίσω της πολύ έντονο το στοιχείο του αερίου»

Κάθε άλλο παρά βελτιωμένη μπορεί να χαρακτηριστεί η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες τις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. Η ελληνική κυβέρνηση, συνεδρίασε έτσι ώστε να συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαστεί η Ελλάδα όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει στο αέριο και όχι μόνο μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

propoli

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, μίλησε αποκλειστικά στην politic, και είπε μεταξύ άλλων πως το φυσικό αέριο έχει…πρωταγωνιστικό ρόλο στα όσα συμβαίνουν στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας.

Για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας πόλεμος είπε:

«Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε κάποιον πόλεμο και θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο να μη γίνει. Το τι επιπτώσεις έχει άμεσα ένας πόλεμος έχει να κάνει με το τι όπλα θα χρησιμοποιηθούν, το ποιοι θα είναι οι στόχοι κ.λπ.»

Μιλώντας για την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως «έχει από πίσω της ένα πάρα πολύ έντονο στοιχείο, αυτό του αερίου. Το αέριο σαν καύσιμο είναι πάρα πολύ απαραίτητο για την Ευρώπη. Εδώ και αρκετά χρόνια αντί να απεξαρτηθούμε από το αέριο, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους αερίου.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε λογικό, να φτιαχτεί ένας αγωγός μερικών χιλιάδων χιλιομέτρων υποβρύχιος από τη μια άκρη της Μεσογείου περίπου μέχρι τη μέση, σαν εναλλακτικό κανάλι για να φέρνει αέριο στην Ευρώπη.

Όλο αυτό το πράγμα αντί να μας αναδείξει τον παραλογισμό της υπόθεσης για να δούμε το πώς θα πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το αέριο κάτι για το οποίο συμφωνούμε όλοι, μας ωθεί στο ακριβώς αντίθετο. Δίνουμε δισεκατομμύρια στο να βαθύνουμε την εξάρτησή μας από αυτό και τώρα είμαστε στο παρά πέντε να έχουμε πολεμικές συρράξεις στην Ευρώπη για το αέριο».

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξή του:

Δείτε επίσης: Kρίση στην Ουκρανία: Η Γερμανία «παγώνει» την πιστοποίηση του Nord Stream 2

Loading