Ποιες αλλαγές έρχονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον – Τι εξετάζεται για εστίαση και διασκέδαση – Συσκεψη και στο Μαξίμου
Προβληματίζει τους ειδικούς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης όμικρον και σήμερα συνεδριάζει στις 12 εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση και κατά πάσα πιθανότητα να εισηγηθεί την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου και μάλλον από το πρωί της Πέμπτης ή της Παρασκευής.
Αν και η μάχη για να κρατηθεί «ζωντανό» το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δόθηκε με ένταση τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το αρνητικό ρεκόρ των 21.657 νέων κρουσμάτων χθες επισπεύδει τις όποιες αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων περιορισμών.
Ενδεικτικό είναι ότι τη Δευτέρα, ο μέσος όρος του επταημέρου παγκοσμίως ξεπέρασε τα 840.000 κρούσματα, την ώρα που στις αρχές Δεκεμβρίου μετα βίας υπερέβαινε τις 578.000, με τις περισσότερες κυβερνήσεις να επισπεύδουν τη λήψη όλο και πιο σκληρών μέτρων για να προλάβουν τα χειρότερα.
Εξίσου χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι και το σοκαριστικό παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ, καθώς ανακοινώθηκε πάνω από μισό (!) εκατομμύριο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων!
Ρεβεγιόν στο …σπίτι
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να κάνουμε και φέτος το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στα σπίτια, αφού τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα κλείσουν νωρίτερα. Ολα δείχνουν ότι το “λουκέτο” την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα μπει λίγες ώρες πριν τα μεσάνυχτα, ενώ εξετάζεται να μπει ακόμα και στις 9 το βράδυ.
Νωρίτερα σήμερα στις 9:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα διαξαχθεί η τακτική σύσκεψη για την πανδημία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Το απόγευμα αναμένεται η σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας,
Ερώτημα παραμένει, πάντως, αν η μουσική θα συνεχίσει σε τέτοιου είδους μαγαζιά, με τον υπουργό Υγείας θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτεί, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει άτυπο lockdown στην εστίαση/διασκέδαση.
«Αν εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα, προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και για το ρεβεγιόν, έτσι ώστε στο κομμάτι της διασκέδασης και της εστίασης να μην υπάρξει υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ και στη διασκέδαση με τους όρθιους», περιέγραψε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Παρότι στην Αττική η αύξηση των μολύνσεων άγγιξε το 370%, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέκλεισε χθες για άλλη μια φορά το καθολικό lockdown, όπως και την πιθανότητα άρσης του μέτρου για την πληρότητα σε ποσοστό 10% των γηπέδων. Αντίθετα, στους προσεχείς προβληματισμούς της κυβέρνησης εντάσσεται και το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, με τον κ. Οικονόμου να υπογραμμίζει πως «θα έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι τότε για να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν», ενώ η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην αυξημένη ιχνηλάτηση μέσω τεστ.
Γιατί δεν οδηγούμαστε σε νέο lockdown
Σε ανάρτησή του στο facebook, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, επισημαίνει ότι η έκρηξη κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον προκαλεί εύλογα ανησυχία, σύγχυση ή απογοήτευση σε πολλούς. Ωστόσο, εξηγεί ότι σχεδόν δυο χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας δεν είμαστε «τυφλοί» όπως ήμασταν τον Μάρτιο του 2020 για να δικαιολογούνται οριζόντια μέτρα τύπου lockdown, όπως εισηγούνται κάποιοι ή λαμβάνουν μεμονωμένες χώρες.
Μεταξύ άλλων, διευκρινίζει ότι η έξαρση κρουσμάτων είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ελληνικό, καθώς και ότι στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας διαθέτει αυξημένη προστασία αντισωμάτων στον κορωνοϊό χάρη στον εμβολιασμό και την ενισχυτική δόση.
Επίσης, ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα της μικρής καθυστέρησης στην έλευση της “Ομικρον” συγκριτικά με άλλες χώρες, άρα και της παρατήρησης των συνεπειών που έχει σε βαριές νοσηλείες και θανάτους εκεί. Σε όσες χώρες, λοιπόν, έχει προηγηθεί ήδη η έξαρση κρουσμάτων εξαιτίας της νέας παραλλαγής, αυτή δε φαίνεται έως τώρα να συνοδεύεται από αντίστοιχη πίεση στα συστήματα υγείας με έκρηξη νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτους. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφαινόμενης μειωμένης νοσηρότητας της “Ομικρον” συγκριτικά με τη “Δέλτα”».
Δείτε επίσης: SOS από Καπραβέλο: «Ο επόμενος ασθενής θα διασωληνωθεί στο parking»
- Οδηγός επιβίωσης για την πολυκατοικία: Απαραίτητες πληροφορίες για τη συμβίωση
- Οργή και θρήνος στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό από τον Σαουδάραβα δράστη
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επισημαίνει ότι ο Μασκ δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή ξενάγηση στα 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής