Δημήτρης Καραϊβαζ: «Τον πατέρα μου δεν τον σκότωσε μόνο ένα άτομο»

Για την δολοφονία του πατέρα του Γιώργου Καραϊβάζ, μίλησε για πρώτη φορά ο γιος του Δημήτρης, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλά πρόσωπα πίσω από την δολοφονία του πατέρα του.

Την πρώτη του συνέντευξη ο γιος του Γιώργου Καραϊβάζ δεν την εμπιστεύτηκε σε κανένα ΜΜΕ της χώρας μας αλλά στο Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας (IPI) και τον δημοσιογράφο Jamie Wiseman.

Για το αν η οικογένεια του έχει λάβει την στήριξη που περίμενε: «Η υποστήριξη δεν ήταν η μεγαλύτερη, αλλά δεν ήταν και λίγη. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε χρήματα για να νιώσουμε στήριξη. Αυτό που θέλαμε ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η δολοφονία του πατέρα μου δεν θα έπρεπε να κάνει τον κόσμο να φοβάται.

Η δολοφονία του είναι μια έμπνευση, μια ελπίδα γιατί έδειξε ότι ένας άνθρωπος, μόνο με την πένα του όπως έλεγε ποιητικά ο ίδιος, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να τον κάνει καλύτερο. Αυτό θέλαμε να δούμε να ακούγεται σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στήριξη θέλαμε από την Ελλάδα και από άλλες χώρες.

Όμως δεν το είδαμε τελικά. Δεν είδαμε την ελπίδα να ξεπηδά από τον θάνατο του πατέρα μου. Είδαμε φόβο και προκατάληψη».

Όταν η συζήτηση πήγε για το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δεν οπλοφορούσε ο γιος του Δημήτρης τόνισε: «δεν πίστευε στα όπλα»

«Δεν έχουμε ιδέα για το ποια ήταν η αιτία της δολοφονίας. Δεν έψαχνε αυτή τη στιγμή για κάτι συγκεκριμένο, απ’ ό,τι ξέρουμε.

Έχει ξαναυπάρξει στο παρελθόν στόχος συμβολαίου θανάτου από τρομοκρατικές οργανώσεις και από μαφιόζους. Όμως σε αυτή τη φάση δεν είχε προσπαθήσει κανείς να τον εκφοβίσει, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Ήταν ένα πισώπλατο χτύπημα μεταφορικά και κυριολεκτικά», εξηγεί στο IPI και συνεχίζει:

«Δεν πιστεύω ότι αυτό που σκότωσε τον πατέρα μου ήταν ένα πρόσωπο, ένα όπλο, ή ακόμη και ένας εγκληματικός «εγκέφαλος».

Αυτό που τον σκότωσε ήταν τα συστημικά προβλήματα που ο πατέρας μου πολεμούσε. Ακόμη κι αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του πατέρα μου, οι δολοφόνοι του, και το όπλο της δολοφονίας, δεν τον σκότωναν, κάτι άλλο θα τον σκότωνε.

Γιατί ο πατέρας μου δεν πολεμούσε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, πολεμούσε ένα συστημικό πρόβλημα, και όσο αυτό το συστημικό πρόβλημα παραμένει, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη ζωή του πατέρα μου ή οποιουδήποτε άλλου που πιστεύει πραγματικά στη δικαιοσύνη και στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Η Οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ απαιτεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να λύσει συνολικά το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος:

«Αυτό που θα ήθελα να δω από την κυβέρνηση είναι να επικεντρωθεί στα αληθινά προβλήματα και να μη ρίχνει ευθύνες σε πρόσωπα, τα οποία προφανώς έχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν, αλλά να κοιτάξει πίσω από αυτό: τι μπορούμε να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί αυτό; Μπορούμε να κατηγορήσουμε έναν άνθρωπο; Όχι, γιατί κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του.

Πρέπει να κάνουμε κάτι βαθύτερο από αυτό! Κάτι πάει λάθος! Αυτό θα έπρεπε οι αρχές και η κυβέρνηση να προσπαθήσουν να διορθώσουν».

Μιλώντας για τα Ελληνικά ΜΜΕ ο Δημήτρης Καραϊβάζ τόνισε ότι λένε ψέματα για να έχουν καλές σχέσεις με την ΝΔ.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τη δολοφονία του πατέρα μου είναι η ελευθερία του τύπου, γιατί αν δεν μπορείς να εμπιστευτείς ότι οι δημοσιογράφοι θα πουν την αλήθεια επειδή φοβούνται, τότε ποιους θα εμπιστευτείς;

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που φοβόμαστε: επειδή δε βλέπουμε διάθεση από πολλούς ανθρώπους να πουν την αλήθεια. Ξέρω από έναν πληροφοριοδότη ότι ακόμη και σε υποθέσεις που δεν έχουν στοιχεία εγκλήματος, όπως για πολιτικά “παραπατήματα”, τα κανάλια υποχρεώνονται να πουν ψέμματα από τις διοικήσεις τους, με σκοπό να έχουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση.

Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να λέει την αλήθεια, ίσως ενίοτε και την άποψή του. Ο πατέρας μου θεωρούσε ότι όφειλε να το κάνει.

Βλέπουμε περιπτώσεις ανθρώπων που εμποδίζονται από το να μιλήσουν, όπως και ο πατέρας μου, επειδή πρόκειται να προκαλέσουν κάποιον που έχει πολιτική δύναμη. Αυτό συμβαίνει συνέχεια».

Δείτε επίσης: Συντάξεις: Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Δεκεμβρίου