Δημόπουλος και Σαρηγιάννης μιλούν για την πορεία της πανδημίας – Οι τρεις προϋποθέσεις για να φτάσει στο τέλος

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σχολίασαν σήμερα την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Οι δυό τους μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» για την μετάλλαξη Όμικρον και τον εμβολιασμός. Αρχικά, ο κ. Δημόπουλος σχολίασε ότι η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.

Πρόσθεσε ότι τα εμβόλια δουλεύουν αποτελεσματικά στο να αποφύγουμε την βαριά νόσηση και νοσηλεία.

Ανέφερε επίσης τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία. Όπως είπε το πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεύτερον, να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την μετάλλαξη Δέλτα και τρίτον να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη όπως η Αφρική.

Για το αν η νόσηση με την όμικρον καλύπτει την πιαθνή νόσηση από την Δέλτα, είπε πως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και τόνισε ότι δεν είναι μια αθώα γρίπη αν κολλήσουμε την μετάλλαξη Όμικρον.

Ο κ. Σαρηγιάννης με τη σειρά του εξήγησε πως αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και συνεχιστεί ο εμβολιασμός μπορούμε να κατέβουμε σε πολύ χαμηλή διασπορά του ιού, δηλαδή θα μπορούσαμε να πέσουμε και κάτω από τα 3000 κρούσματα.

Πρόσθεσε τέλος ότι η πολύ μεγάλη διασπορά με επιμόλυνση του ιού έχει δώσει ένα μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας στην Όμικρον.

Δείτε επίσης: Βασιλακόπουλος για πενθήμερη καραντίνα: «Θα ήταν πιο ορθό να επιστρέφαμε στην εργασία μας με αρνητικό rapid test»