Δήμος Ίλιον: Δίνεται «χώρος» στους εφήβους να μετέχουν στα κοινά

Βήμα στους νέους δίνει ο δήμος Ιλίου με την επαναδημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων

Πρόκειται για μια δράση, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και μάλιστα τότε το Ίλιον έγινε ο πρώτος δήμος στη χώρα που το εισήγαγε, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία αυτού του θεσμού, όμως στην πορεία και πολύ πριν από την πανδημία, η πρωτοβουλία αυτή ατόνησε.

propoli

Η δημοτική Αρχή θέλησε να ενεργοποιήσει και πάλι αυτό το εφηβικό Σώμα στην πόλη και την περασμένη εβδομάδα 34 μαθητές από 6 Γυμνάσια και 11 Λύκεια, πήραν μέρος στη συνεδρίαση του δικού τους Δημοτικού Συμβουλίου.

Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και ιδέες, σύμφωνα με τη δική τους νεανική οπτική, να τις επεξεργαστούν στο Συμβούλιό τους και στη συνέχεια να τις καταθέσουν ως προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου, προκειμένου να εξεταστεί η υλοποίησή τους. Τα θέματα που τους απασχόλησαν ήταν κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βία της εποχής μας και η καταπίεση, η παιδεία και η ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, ο πολιτισμός, οι δομές υγείας και φυσικά το περιβάλλον και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων λειτούργησε από το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Ιλίου, υπό τον συντονισμό του εντεταλμένου συμβούλου και προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Φώτη Μαρκόπουλου.

Στα έδρανα της αίθουσας συνεδριάσεων στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» κάθισαν νέοι ηλικίας 15-17 ετών, οι οποίοι με εξαιρετικά οργανωμένο τρόπο, ανέδειξαν το Προεδρείο τους, εκλέγοντας πρόεδρο μαθήτρια από το 5ο ΓΕΛ και αντιπρόεδρο μαθήτρια από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

Παρών ήταν και ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος, στον οποίο έθεσαν τις ερωτήσεις τους σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζενέτος, παραδέχθηκε με ειλικρίνεια πως τον «στρίμωξαν» αρκετά με τις ερωτήσεις που του έκαναν. «Οι νέοι πάντα σε στριμώχνουν», μας είπε χαμογελώντας ο δήμαρχος Ιλίου και συνέχισε:

«Πάντα με εκπλήσσουν θετικά οι ερωτήσεις των νέων και αντιμετωπίζω με πραγματική ευχαρίστηση, αλλά και ειλικρίνεια αυτές τις ερωτήσεις. Δεν γίνεται να πράξεις διαφορετικά, ειδικά με τους νέους. Ούτε μπορείς να μιλήσεις με ξύλινο πολιτικό λόγο μαζί τους, γιατί αμέσως θα απομακρυνθούν. Αν θέλεις να μπουν στα κοινά και ν’ ασχοληθούν με τα ζητήματα του συνόλου, τότε δεν γίνεται να τους μιλήσεις με ξύλινα λόγια. Τα παιδιά σκέφτονται αυτά που τους λες και τα σκέφτονται καλά».

Ο βαθύτερος στόχος λοιπόν αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συμμετοχή των νέων στα κοινά, κάτι που η εποχή ή ακόμη και οι συγκυρίες (όπως η οικονομική και η υγειονομική κρίση) δεν το ευνόησαν. Τώρα, ο δήμος Ιλίου επιχειρεί τη δραστηριοποίηση των νέων γύρω από τα θέματα που απασχολούν μια τοπική κοινωνία και την ευαισθητοποίησή τους προς τις κοινές δράσεις.

Λέει γι’ αυτό ο κ. Ζενέτος:

«Στόχος μας είναι να μπουν οι νέοι στη διαδικασία να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την πόλη και να τα θέσουν προς υλοποίηση. Το να βλέπεις νέους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τα κοινά, το θεωρώ πολύ σημαντικό και κέρδος για τον δήμο μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων το είχαμε ξεκινήσει το 2015, αλλά στην πορεία ατόνησε. Τώρα, ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος είναι και φιλόλογος, το επανέφερε και συμμετείχαν 34 μαθητές. Προχώρησαν οργανωμένα σε διαδικασίες εκλογής προέδρου, αντιπροέδρου, γενικού γραμματέα και έγιναν συζητήσεις για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και για άλλα κοινωνικά θέματα. Είμαι αισιόδοξος ότι τα παιδιά θ’ αρχίσουν να ασχολούνται με τα ζητήματα της πόλης μας και με τα θέματα εκείνα που τους απασχολούν. Θα τα συζητήσουν και αυτά που θα επιλέξουν θα τα φέρουν προς συζήτηση στο δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να τα επεξεργαστούμε και αν δυνατόν να τα προχωρήσουμε προς υλοποίηση».

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων του δήμου Ιλίου, ο δήμαρχος απευθυνόμενος στα μέλη του, είπε: «Είναι ο δικός σας τρόπος να αποτελείτε ενεργά μέλη της κοινότητας, να αναπτύσσετε τις ηγετικές σας δεξιότητες και να γίνεστε η γέφυρα για τη σύνδεση μεταξύ της νεολαίας και των ενηλίκων της πόλης μας. Η ενεργός συμμετοχή των νέων στα κοινά αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή και δημοκρατική κοινωνία και να ευχηθώ η σημερινή διαδικασία να αποτελέσει την αρχή ενός αμφίδρομου διαλόγου». Το ίδιο αναφέρει και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει: «Η διαδικασία αυτή τους κάνει συνειδητούς πολίτες. Στην εποχή μας, για πολλούς λόγους, είναι δύσκολο να εντάξεις τους νέους στην πολιτική. Πιστεύω ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες, κάτι θα γίνει… Κάτι πολύ καλό».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading