Δύο self test για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους – Ποιους κλάδους αφορούν τα νέα μέτρα

Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 13ης Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα για ανηλίκους 12-17 ετών και ανεμβολίαστους εργαζομένους,με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊου.

Μια από τις σημαντικότερες διατάξεις της KYA, επικεντρώνεται στην υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού rapid test 48 ωρών από ανηλίκους 12 έως 17 ετών ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο ΦΕΚ, αναφέρονται και νέες υποχρεώσεις για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε 10 κλάδους της ιδιωτικής αγοράς.

Ποιοι πρέπει να κάνουν 2 self-test

Ο πίνακας 2 της ΚΥΑ εστιάζει στον ιδιωτικό τομέα και στο πώς θα γίνονται στο εξής τα self – test για τον κορονοϊό ανάλογα με τον κλάδο.

Το πρώτο μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και προβλέπει τη «διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη».

Στη συνέχεια, αναφέρονται οι κλάδοι στους οποίους θα απαιτούνται πλέον 2 διαγνωστικά test την εβδομάδα, εφόσον ο εργαζόμενος είναι ανεμβολίαστος.

Τα σχετικά επαγγέλματα είναι τα εξής:

Εστίαση (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων )
Τουριστικές Επιχειρήσεις
Μεταφορές
Τηλεοπτικές παραγωγές

Κινηματογραφικές παραγωγές
Θεατρικές παραγωγές
Μουσικές παραγωγές
Χορευτικές παραγωγές
Εκπαιδευτικοί
Πανεπιστημιακοί


Δείτε επίσης: Παρέμβαση Γεωργιάδη για «fake» ΦΕΚ που κυκλοφορεί σε ιστοσελίδες σχετικά με τα μέτρα για την εστίαση (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr