Γιατροί και υπάλληλοι ΕΦΚΑ σε κύκλωμα που «φούσκωνε» ποσοστά αναπηρίας για συντάξεις – «Ζυγούρια», «κοκτέιλ», «παιδάκια» και «αλατοπίπερο», οι συνθηματικές φράσεις που χρησιμοποιούσαν
«Οικογενειακή υπόθεση» ήταν η δράση της μίας από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις που προέβαιναν σε ψευδείς πιστοποιήσεις αναπηριών και στην κατά παρέκκλιση ταχύτερη διεκπεραίωση συντάξεων.
Ο 65χρονος, πρώην διευθυντής τοπικού υποκαταστήματος μισθωτών του ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης και νυν διευθυντής τοπικού υποκαταστήματος μισθωτών του ΕΦΚΑ, φερόμενος αρχηγός ή «Αφεντικό», όπως τον αποκαλούσαν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, είχε επιστρατεύσει την 36χρονη δικηγόρο κόρη του, η οποία ήταν ακριβώς κάτω από εκείνον στην ιεραρχία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η λειτουργία της οργάνωσης.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 62 άτομα, εκ των οποίων 29 ιατροί
Η υπόθεση ήρθε στο “φως” μετά από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Ήδη συνελήφθησαν επτά επιτήδειοι ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 62 άτομα, εκ των οποίων 29 γιατροί. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο προϊστάμενος του καταστήματος του ΕΦΚΑ δύο υπάλληλοί του, τρεις γιατροί και μία δικηγόρος. Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και μία σειρά από πλημμελήματα, ενώ ακολούθως τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην Ειδική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων. Μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση. Βασικό ρόλο είχε η γραμματέας του Κέντρου Πιστοποίησης που είχε πρόσβαση στα αρχεία και έφερνε σε επαφή τους εμπλεκόμενους.
Η αρχή του τέλους της συμμορίας
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, στις 15/7/2020 υπήρξε παραγγελία του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης προς τις Εσωτερικές Υποθέσεις για διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν λεπτομερώς σε συνημμένο e-mail με άγνωστο αποστολέα.
Τι αναφερόταν στο συγκεκριμένο mail; Δίνονταν λεπτομέρειες για τη δράση την οργάνωσης, αναφέροντας τον 65χρονο ως αρχηγό και την κόρη του, ενώ γινόταν αναφορά και σε άλλους υπαλλήλους του ΕΚΦΑ, αλλά και γιατρούς.
Συγκεκριμένα, αναφερόταν πως «εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, αποσπούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν με ψευδείς αναπηρίες, κατά τη διάρκεια εξέτασής τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο».
Η δράση και ο τιμοκατάλογος της οργάνωσης
Σύμφωνα με την εν λόγω καταγγελία, οι ασθενείς-πελάτες απευθύνονταν στο δικηγορικό γραφείο της 36χρονης, προκειμένου εκείνη μέσω του πατέρα της να επιτύχει την πιστοποίησή τους με υψηλά ποσοστά αναπηρίας κατά την εξέτασή τους από τα μέλη της ορισθείσας υγειονομικής επιτροπής.
Υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ενημέρωναν -φυσικά με το αζημίωτο- νωρίτερα τους γιατρούς που θα συμμετείχαν στην επιτροπή για τα στοιχεία των ασθενών, προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό ποσοστό αναπηρίας.
Όσον αφορά στους «πελάτες», στην καταγγελία ανέφερε ο αποστολέας:
«Στην ουσία πληρώνει το δικηγορικό γραφείο για ένα θετικό αποτέλεσμα στην επιτροπή, το οποίο επιτυγχάνεται εύκολα μέσω της αλυσίδας του δικηγορικού γραφείου, του Διευθυντή …, του υπαλλήλου … και των ιατρών».
Οι τιμές κυμαίνονταν ανάλογα το τι ζητούσε ο κάθε «πελάτης»:
Για ψευδή βεβαίωση ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών, οι τιμές ξεκινούσαν από 400 ευρώ και έφταναν τις 2.000 ευρώ.
Το αλατοπίπερο…
Κατά τις επικοινωνίες τους τα μέλη Β΄ εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες – συνθηματικές φράσεις ή λέξεις όπως οι ακόλουθες.
«8,0 για 2»: ποσοστό αναπηρίας 80% για χρονικό διάστημα δυο ετών.
«Ήταν για δυο ζυγούρια» ή «2 κιλά λάδι» ή «Ένα αρνί» ή «παϊδάκια»: Αναφορά σε χρηματικά ποσά.
«Βάλαμε αλατοπίπερο»: Προβήκαμε σε ενέργειες ώστε να αποδοθεί το υψηλότερο δυνατό ποσοστό αναπηρίας.
«Να ανταποκριθούμε»: Να προβούμε στις παρεμβάσεις και ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης να πιστοποιηθεί με την επιθυμητή αναπηρία.
«Να κατέβει στο γήπεδο»: Να προβούμε στις παρεμβάσεις και ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης να έχει τα εχέγγυα ώστε να πιστοποιηθεί με την επιθυμητή αναπηρία.
«Κοκτέιλ»: Περίπτωση ενδιαφερομένου ιδιώτη στον οποίο έχουν χορηγηθεί διάφοροι εισηγητικοί φάκελοι και αντίστοιχες γνωματεύσεις θεραπόντων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με απώτερο σκοπό την επίτευξη του μέγιστου δυνατού ποσοστού αναπηρίας κλπ (ουσιαστικά πρόκειται για «κοκτέιλ» παθήσεων).
«και τα λοιπά»: Μέριμνα ή πραγματοποίηση παρέμβασης για την επίτευξη της επιθυμητής αναπηρίας (ποσοστό και χρονική διάρκεια).
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σοκάρει η 38χρονη σε συνέντευξη της «Με απειλούσε για ώρα με δύο κουζινομάχαιρα»
- Ζαφείρης: «Έχω μιλήσει στους συμπαίκτες μου για τον Κωνσταντέλια»
- Σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
- Αταμάν: Δεν θα αποκτήσουμε παίκτη απλώς για να κάνουμε μεταγραφή
- Αυστηρές προειδοποιήσεις Τραμπ προς τη Ρωσία για τις κυρώσεις αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία για την Ουκρανία
- Η Τσέλσι σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής γυναικών με την απόκτηση της Γκίρμα