Ελεύθερη η μετακίνηση εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στα νησιά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, θα επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, και μεταξύ των νησιών, των  ιδιοκτητών και των εργαζομένων που θα επιτρέπεται να ανοίξουν αύριο τις επιχειρήσεις τους (11/5)
Τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να έχουν στην διάθεση τους  έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη, για να μπορέσουν να μετακινηθούν.

Στις ανωτέρω δηλώσεις/βεβαιώσεις  υποχρεωτικά θα αναφέρονται:

propoli

α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/ εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).

β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).

γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.

δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.

ε) Ο τόπος- νησί εργασίας.

Οι σχετικές δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο, με τον επιβάτη να υποχρεούται συνεχώς να τις έχει συνεχώς μαζί του και να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης εξήγησε το πώς θα γίνει η μετάβαση στα νησιά, , περιγράφοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την ακτοπλοΐα, λέγοντας πως: « Η μετάβαση στα νησιά είναι σταδιακή, καλά μελετημένη και με επιστημονικά κριτήρια

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η απελευθέρωση θα γίνει σε τρεις φάσεις:

– Η πρώτη θα γίνει από αύριο

– Η δεύτερη πριν την 1η Ιουνίου

– Η τρίτη μετά την 1η Ιουνίου

Μέτρα για τα πλοία

«Τα μέτρα τα οποία πήραμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν καθοριστικά διότι καταφέραμε και περιορίσαμε στον ελάχιστο δυνατό βαθμό τα κρούσματα κορονοϊού στα νησιά. Πολλά νησιά αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα απολύτως».

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός διευκρίνισε πως τα πλοία θα ταξιδεύουν με πληρότητα 50%, ενώ για τα πλοία με καμπίνες το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως 55%.

«Ένα πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει το 50% του πρωτοκόλλου του πλοίου, εάν έχει καμπίνες πάμε στο 55%. Ανά καμπίνα θα έχουμε έναν επιβάτη εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια»

Ο κ. Πλακιωτάκης έκανε αναφορά ακόμη για το που θα γίνεται η διάθεση των καμπίνων, πως θα χρησιμοποιούνται τα καθίσματα αεροπορικού τύπου, οι πόρτες και τα παράθυρα, ενώ υπογράμμισε πως η στα πλοία η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Για την διάθεση των καμπινών των πλοίων: Θα γίνεται μόνο από το αφετήριο λιμάνι και όχι από τους ενδιάμεσους σταθμούς, εξηγώντας πως ένα πλοίο, με δρομολόγιο από τον Πειραιά στη Ρόδο, και με επιβάτη που έχει προορισμό το ενδιάμεσο λιμάνι πχ της Πάτμου, η καμπίνα που χρησιμοποίησε δεν θα διατίθεται για το υπόλοιπο σκέλος του ταξιδιού.

Για τα καθίσματα αεροπορικού τύπου: Θα υπάρχει μια κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού θα πρέπει να κάθονται.

Για τις πόρτες και τα παράθυρα: Θα πρέπει να ανοίγονται περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, ενώ όσον αφορά στον μηχανικό αερισμό σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας του πλοίου θα πρέπει το σύστημα αερισμού να μην σταματάει καθόλου.

Για την χρήση της μάσκας: Ο κ. Πλακιωτάκης διευκρίνισε πως στα πλοία η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα φοράνε όλοι μάσκα».

Ενώ, ο υπουργός Ναυτιλίας συνόψισε λέγοντας πως: «Ήδη η ακτοπλοΐα ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 15 εκατ. ευρώ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αίτημα για ενίσχυση της ακτοπλοΐας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Loading