«Ελλάδα 2021»: Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Δ. Λέσβου για τη δημιουργία πολυχώρου ανάδειξης και μνήμης των Γενοκτονιών και του Ολοκαυτώματος

Ένα παλιό παραδοσιακό ελαιοτριβείο στο χωριό Αγία Παρασκευή της κεντρικής Λέσβου θα στεγάσει στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος «Ελλάδα 2021» το διεθνές κέντρο ανάδειξης και μνήμης των Γενοκτονιών και του Ολοκαυτώματος.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ανακοίνωσε σήμερα, ότι η σχετική πρόταση που υπέβαλε στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, εγκρίθηκε καταρχήν από την Επιτροπή και πλέον μπορεί να υποβάλει τα σχετικά τεχνικά δελτία στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη χρηματοδότηση και υλοποίησή της.

Η πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που είναι μία από τις 140 περίπου που εγκρίθηκαν, αφορά τη δημιουργία των υποδομών και των δράσεων που θα συντελέσουν στη δημιουργία και καθιέρωση της Λέσβου ως διεθνούς κέντρου ανάδειξης και μνήμης των Γενοκτονιών και του Ολοκαυτώματος. Υπενθυμίζεται εξάλλου η σχετική με την όλη προσπάθεια συμμετοχή του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, στην τηλεδιάσκεψη στις 23 του περασμένου Οκτωβρίου, με τους υπεύθυνους του Προγράμματος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο τίτλος της πρότασης είναι «Διεθνές κέντρο μελέτης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμικού τραύματος με έδρα τη Λέσβο».

Αναλυτικότερα η πρόταση προβλέπει εργασίες επισκευής-διαμόρφωσης του παραδοσιακού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής σε πολυχώρο πολλαπλών χρήσεων ο οποίος θα αναδειχθεί σε:

α) χώρο μνήμης γενοκτονιών που υπέστη ο ελληνισμός (Μικρασία, Πόντος, Ισραηλίτες κατά τη ναζιστική Κατοχή)

β) χώρο πραγματοποίησης δράσεων με διεθνείς συνεργασίες και εκπαιδευτικά αντικείμενα

γ) χώρο περιοδικών εκθέσεων.

©Πηγή: amna.gr