Ραγδαία είναι η αύξηση των εμβολιασμών ειδικά στους άνω των 60 ετών, μετά την σειρά μέτρων που ανακοίνωσε η Ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα οι εμβολιασμοί έχουν δεκαπλασιαστοί, ενώ η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι για την μη επιβολή του προστίμου δεν αρκεί μόνο το ραντεβού αλλά να έχει γίνει ο εμβολιασμός.
Επίσης από την κυβέρνηση δεν υπάρχει μόνο η πρόταση για να μειωθεί το διάστημα από 6 στους 4 μήνες για την τρίτη δόση, αλλά υπάρχει πρόταση και για μείωση του πιστοποιητικού νόσησης.
Τι σημαίνει αυτό; ότι ο πολίτης που έχει κολλήσει κορονοϊό θα έχει πιστοποιητικό νόσησης για 4 μήνες και όχι για έξι μήνες, αν βέβαια εφαρμοστεί το μέτρο.
Ποιοι μπορούν να μην κάνουν το εμβόλιο;
Ξεκάθαρη και για τους πολίτες που μπορούν να μην κάνουν το εμβόλιο είναι η κυβέρνηση βάζοντας τέλος σε όσα ακούγονταν το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα δικαίωμα να μην κάνουν το εμβόλιο έχουν όσοι έχουν λόγους υγείας βεβαιωμένους από γιατρούς, και όσοι είχαν νοσήσει πριν λίγο διάστημα από κορονοϊό.
Όλοι οι άλλοι πολίτες καλούνται να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους ενάντια στον κορονοϊό.
Ανεμβολίαστοι: Νέα μέτρα – «Πόρτα» στα Χριστουγεννιάτικα πάρκα και μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης
Νέοι τρόποι πίεσης με νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους, καθώς οι προτάσεις της επιτροπής που συνεδρίασε χτες κινούνται στην κατεύθυνση του «φρένου» στα μαϊμού πιστοποιητικά νόσησης και στην ασφάλεια των πολιτών ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Στην προσπάθεια να εμβολιαστούν όσο πιο άμεσα γίνεται όλο και περισσότεροι πολίτες με την τρίτη δόση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως έχει ζητήσει από τους ειδικούς να αποφανθούν αν μπορεί η τρίτη δόση να έρθει πιο κοντά από το χρονικό όριο που υπάρχει και να πάει στους 3 με 4 μήνες.
Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει ληφθεί είναι να μην γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά νόσησης μόνο με την προσκόμιση rapid test. Τα πλαστά πιστοποιητικά έδιναν κι έπαιρναν, έτσι ώστε κάποιοι να φαίνονται ως νοσούντες και να αποφεύγουν να εμβολιαστούν. Η εισήγηση είναι τα πιστοποιητικά νόσησης να εκδίδονται μόνο μετά από την διεξαγωγή μοριακού τεστ (PCR).
Παράλληλα, η επιτροπή εισηγείται να υπάρχει ως προϋπόθεση να είναι κάποιος εμβολιασμένος, ώστε να δουλέψει τις μέρες των γιορτών σε ένα χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο, οπουδήποτε στην Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κλίμα ασφάλειας, ενώ οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.
Τα νέα μέτρα, δηλαδή αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό και τα συμπληρωματικά που έρχονται, θα εξειδικευθούν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεμιστοκλή Ζαούτη.
Η τροπολογία που ψηφίστηκε ορίζει ότι στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηναίως.
- Αν ο πολίτης κάνει την πρώτη δόση μέχρι και την 15η μέρα του μήνα και ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για τον μήνα εκείνο το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στο μισό, δηλαδή τα 50 ευρώ.
- Αν η πρώτη δόση από τις 16 του μήνα και έπειτα το πρόστιμο επιβάλλεται στο σύνολό του.
- Το πρόστιμο που θα επιβληθεί σε όσους είναι υπόχρεοι και δεν εμβολιαστούν τον Ιανουάριο θα είναι 50 ευρώ, καθώς το μέτρο τίθεται σε ισχύ από 16 Ιανουαρίου.
- Οι κυρώσεις αίρονται την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
- Αν όμως ο πολίτης δεν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο της θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
- Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
- Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ποιοι δεν υποχρεούνται στον εμβολιασμό
Δεν υπέχουν την υποχρέωση εμβολιασμού:
(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και
(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).
Η συμμόρφωση με την υποχρέωση αποδεικνύεται διαζευκτικά μέσω:
α) Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 της Ε.Ε. (EU Digital Covid Certificate EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό Covid-ι9,
β) βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256),
γ) βεβαίωσης νόσησης που επιβεβαιώνεται με θετικό διαγνωστικό έλεγχο της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β’ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας,
δ) ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας.
Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Αρνητής των ΜΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης»
- Champions League: Η 7η αγωνιστική και τα καλύτερα γκολ
- Μίμης Δομάζος: Δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
- Ανατροπή-θρίαμβος για την Παρί Σεν Ζερμέν
- Φέγενορντ – Μπάγερν 3-0: Ο θρίαμβος του Χιμένες κόντρα στους Βαυαρούς
- Μίλαν – Χιρόνα 1-0: Η εντυπωσιακή γκολάρα του Λεάο καθόρισε την αναμέτρηση στο Σαν Σίρο