Ενισχύεται ο Στρατός Ξηράς – 1.200 τεθωρακισμένα Μ1117 (vid)

Νέα ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων – Μετά τις Belharra, έρχονται τεθωρακισμένα

Η ενίσχυση των οπλικών συστημάτων της χώρας φαίνεται να συνεχίζεται με το Στρατό Ξηράς, ο οποίος εξοπλίζεται με 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Μ1117 Guardian (ASV – Armored Security Vehicle)

Οι ένοπλες δυνάμεις εξοπλίζονται μετά την αγορά των Rafale στην Πολεμική Αεροπορία και την ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειας τριών φρεγατών. Μάλιστα, η προσαύξηση των τεθωρακισμένω οχημάτων στο δυναμικό των οπλικών συστημάτων της χώρας πραγματοποιείται δωρεάν καθώς πρόκειται για οχήματα που παραχωρήθηκαν από τον Αμερικανικό Στρατό.

Σύμφωνα με το συμφωνητικό της παραχώρησης, η Ελλάδα αναλαμβάνει αποκλειστικά το κόστος μεταφοράς και συντήρησης των οχημάτων, το οποίο δεν ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ.

ήδη τα πρώτα 44 οχήματα έχουν φτάσει στις εγκαταστάσεις του 301 ΕΒ στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, από το Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας απ’ όπου μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς.

«Πρόκειται για θωρακισμένα οχήματα τα οποία δεν έχουν λάβει μέρος σε κάποιο θέατρο πολέμου, π.χ στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, κινούμενα κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Μόνο ορισμένα από αυτά συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ή το Κόσοβο σε αποστολές κυρίως επιτήρησης. Οι μηχανές τους κάνουν ελάχιστο θόρυβο, ενώ παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε ακινησία, δούλεψαν αμέσως αφού, σχεδόν σε όλα, η μπαταρία τους ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Από αυτά μόλις ένα ή δύο θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά», σημειώνουν στρατιωτικοί κύκλοι που ήταν παρόν κατά την παραλαβή των Μ1117.

Η επίσημη παραλαβή των οχημάτων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η δεύτερη παρτίδα των οχημάτων θα μεταφερθεί προς τη χώρα μας στις αρχές του επόμενου έτους, αφού προηγηθεί επιλογή από πλήθος οχημάτων από εξειδικευμένο κλιμάκιο του Πεζικού και του Τεχνικού Σώματως των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα οχήματα θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα θωρακισμένα, τύπου Μ113 «Λεωνίδας» ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η αναβάθμιση του Στρατού Ξηράς αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των μόνιμων αξιωματικών του Στρατού που διαχειρίζονται παλαιομένα οπλικά συστήματα.

Μ1117

  • Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90
  • ζυγίζει 13 τόνους
  • έχει μήκος 6 μέτρα
  • πλάτος 2,6 μέτρα
  • ύψος 2,6 μέτρα