Επανεκκίνηση του τουρισμού από σήμερα – Τί ισχύει για τους τουρίστες

Τι είναι το πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα – Ξενοδοχεία καραντίνας σε 35 περιοχές – Αυξάνεται η πληρότητα των πλοίων

Ο υπουργός Τουρισμού χθές στην επίσημη παρουσίαση για την επανεκκίνηση δεν αναφέρθηκε σε ποσοτικούς στόχους πλήν της πρόβλεψης ότι «η χρονιά θα είναι καλύτερη, μπορεί να είναι και σημαντικά καλύτερη, αν τα δεδομένα της πανδημίας εξελιχθούν ομαλά και επιτευχθεί και η επιμήκυνση της σεζόν. Σε κάθε χώρα που επισκέφθηκα τις προηγούμενες ημέρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία, Ρουμανία το συμπέρασμα είναι ένα: Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι θερμό, έντονο και σχεδόν πρωτόγνωρο».

Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού ουσιαστικά σημαίνει τη μη υποχρέωση καραντίνας για τα μη ουσιώδη ταξίδια κατά την άφιξη στην Ελλάδα και αυτό επεκτείνεται πλέον σε ακόμη 10 χώρες, πέραν των χωρών που έχουν ήδη ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, μέσα στον Απρίλιο, για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις επιπλέον χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ισραήλ κ.τ.λ.. Συνολικά λοιπόν η μη υποχρέωση καραντίνας με την άφιξη στην Ελλάδα, θα αφορά σε αυτή τη φάση τους επισκέπτες συνολικά από πάνω από 55 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές απ’ όπου προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών της χώρας μας.

Οσον αφορά τις πέντε γραμμές άμυνας αυτές είναι οι εξής:

1. Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα που περιλαμβάνει συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση, πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR test έως και 72 ώρες πριν, πιστοποιητικό ανάρρωσης, ενεργοποίηση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από τις αρχές Ιουνίου.
2. Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test
3. Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
4. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό
5. Επιτάχυνση των εμβολιασμώνστην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων

Δείτε επίσης: Ρεκόρ εμβολιασμών σήμερα για την Ελλάδα