Επίσκεψη του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Επίσημη επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου. 

Ο πρωθυπουργός και καθηγητής δρ Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, με τη συνοδεία των υπουργών Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιλότσκο Σπάσιτς, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, και του προξένου του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Αποστολόπουλου.

propoli

«Με ειλικρινή χαρά σας υποδέχομαι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την καθέδρα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στην Εκκλησία της Ελλάδος και σας καλωσορίζω στο τόπο μας», τόνισε στην προσφώνησή του-καλωσόρισμα ο Αρχιεπίσκοπος. Παράλληλα, ανέφερε ότι η περίοδος είναι πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας και σημείωσε ότι «επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αφήνουμε πίσω μας μια οικονομική κρίση η οποία μας δυσκόλεψε αρκετά και διερχόμαστε μια άλλη κρίση, υγειονομικού χαρακτήρα, η οποία ταλανίζει όλο τον κόσμο και, με τη βοήθεια του Θεού, πιστεύω ότι θα βγούμε και εμείς και εσείς στο τέλος νικητές».

Επιπρόσθετα, μίλησε για τις σχέσεις των δύο χωρών, με την επισήμανση ότι «η χώρα σας, το Μαυροβούνιο, ως μια από τις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου, πολλές φορές στην ιστορία της αντιμετώπισε κοινά προβλήματα με τη δική μας χώρα, συμπορευθήκαμε σε δύσκολες στιγμές ανελευθερίας και σκλαβιάς και βιώσαμε την ελπίδα ως μια υπαρκτή εσχατολογική προοπτική της κοινής μας ορθόδοξης πίστης και παράδοσης. Από την επανάσταση του Στέφαν Βόισλαβ έως το δημοψήφισμα του 2006, με το οποίο αποκτήσατε την ανεξαρτητοποίησή σας, ο λαός του Μαυροβουνίου ανέκαθεν υπήρξε υπέρμαχος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Μια μικρή, αλλά δυναμική χώρα, με υπέροχους ανθρώπους οι οποίοι διακρίθηκαν στην πίστη τους στον Θεό, στις τέχνες, τις επιστήμες και τα γράμματα. Μια χώρα που τίμησε την Ορθόδοξη κληρονομιά της και ανέδειξε άγιες μορφές και σύγχρονες πνευματικές προσωπικότητες».

Το Μαυροβούνιο ετοιμάζεται δικαίως να ενταχθεί στην Ε.Ε και να πορευθεί προς το μέλλον.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο, ακόμη, για τη μελλοντική ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε., για την οποία υπογράμμισε πως «σε ένα κομβικό γεωγραφικά σημείο, με επιρροές από Ευρώπη και Χερσόνησο του Αίμου, με τα υπέροχα ορεινά και θαλάσσια τοπία της Αδριατικής, το Μαυροβούνιο ετοιμάζεται δικαίως να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πορευθεί δυναμικά προς το μέλλον» και εξέφρασε την πεποίθηση «ότι όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν θετικά στο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, τις σχέσεις δύο ομόδοξων χωρών σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι αλληλέγγυο, αδελφικό και θα στοχεύει στην ευημερία των ανθρώπων. Επιθυμώ να σας βεβαιώσω για τα αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον φίλο λαό του Μαυροβουνίου. Οι Έλληνες που επισκέπτονται τη χώρα σας μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους για την όμορφη και φιλόξενη χώρα σας και τα ιερά προσκυνήματα».

Τέλος, ευχήθηκε «ολόψυχα να ευοδωθούν τα έργα σας και να σας βοηθήσει ο Θεός να υλοποιήσετε τους σχεδιασμούς σας με γνώμονα τον άνθρωπο και την πρόοδο της φίλης χώρας σας».

Στην αντιφώνησή του, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου εξέφρασε τη χαρά, αλλά και τη συγκίνησή του για τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στον ‘Αγιο Βασίλειο του Όστροκ, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα από την Εκκλησία, για να τονίσει ότι «όλος ο λαός μας σήμερα χαίρεται για την εορτή αυτή, διότι ο ‘Αγιος Βασίλειος θαυματουργεί και δίνει δύναμη και χαρά σε όλους».

Κατόπιν, αναφέρθηκε στον μακαριστό μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο Ράντοβιτς και σημείωσε ότι «σήμερα ιδιαιτέρως χαίρεται μαζί μας από τον ουρανό ο άγιος Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος τον οποίο έχετε γνωρίσει. Δεν διακρινόμαστε ούτε από τη γνώση ούτε από την καταγωγή, αλλά με τα καλά έργα που πράττουμε». Σημείωσε, ακόμη, ότι την περίοδο του κομμουνισμού η πίστη ήταν καλυμμένη και κρυμμένη μέχρι την εποχή που ο Αμφιλόχιος εκλέχθηκε μητροπολίτης. «Η πνευματική αναγέννηση και το ποιμαντικό έργο του μητροπολίτη αποδεικνύονται σήμερα με το γεγονός ότι πολλοί νέοι κοινώνησαν τα άχραντα μυστήρια και συμμετείχαν στις ιερές συνάξεις». Δήλωσε, επίσης, ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πιστών να συμμετέχουν στις Ιερές Ακολουθίες ακόμη και την περίοδο που υπάρχουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

«Σήμερα, δυστυχώς, ξεχνάμε την πνευματική ζωή του ανθρώπου, αλλά ήρθε καιρός να υπάρξει μια ισορροπία», είπε ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις του Μαυροβουνίου με την Ελλάδα, για τις οποίες υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο πάντοτε αγωνίζεται για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τον Τίμιο Σταυρό είναι που συνδέει τους δύο λαούς. Και στη δική μας πορεία προς την Ε.Ε. η Ελλάδα θα μας στηρίξει».

Σχολίασε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αντιμετωπίζει διάφορες δοκιμασίες και κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να ευχηθεί να αντέξουν, αλλά και να προοδεύει η φιλία των δύο χωρών.

Ο πρόξενος του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη, Βασίλης Αποστολόπουλος, έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο. «Για μένα αυτό ήταν πολύ σημαντικό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «στη μικρή θητεία μου, σκοπός ήταν να υπηρετήσω την περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών των δύο χωρών στο διπλωματικό και στο οικονομικό επίπεδο και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο πρωθυπουργός είναι ένα βαθύτατα θρησκευόμενο άτομο και θα χαρώ να υπηρετήσω τη σύσφιγξη και στο θρησκευτικό επίπεδο». Ο πρωθυπουργός δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο εικόνα του Αγίου Βασιλείου Όστρογκ, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του πρόσφερε εικόνα του Αποστόλου Παύλου, του ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ένα βιβλίο με τα χριστιανικά μνημεία της Βοιωτίας.

Δείτε επίσης: Ιερώνυμος: «Βρήκαμε λύση συμψηφισμού, με μέτρα και παραπάνω ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω να πάμε στα χωριά μας»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading