Έρχεται το νέο “Εξοικονομώ”: Επιδοτήσεις 65% για φτωχά νοικοκυριά (Vid)

Σημαντικές αλλαγές στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον». Προτεραιότητα για τις ενισχύσεις και με υψηλότερα ποσοστά δίνεται στα νοικοκυριά με εισοδήματα που αγγίζουν τα όρια της φτώχειας (12.000 ευρώ οικογενειακό και 5.000 ευρώ ατομικό εισόδημα). 

Aνακοινώνεται εντός της εβδομάδας ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ Κατ’Οίκον», φιλοδοξώντας να πετύχει, με επιδοτήσεις της τάξης του 65%, την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 60.000 κατοικιών.

Ωφελημένα με επίσης υψηλές επιδοτήσεις θα είναι και τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα τις 10.000 ευρώ και οικογενειακό τις 20.000 ευρώ.

Σε μία προσπάθεια για την ενίσχυση των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά επίσης στον περιορισμό των επιδοτήσεων δαπανών για την ενεργειακή αυτονομία της στέγης τους. Έτσι και σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα που αναμένεται να τεθεί σε εκκίνηση τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν ενισχύσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να κινηθεί στα 500 εκ. ευρώ με τον επιλέξιμο προς επιδότηση ανά κατοικία προϋπολογισμό να είναι χαμηλότερος από τις 50.000 ευρώ. Όριο που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο της δράσης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Ο προϋπολογισμός

Επιπλέον και σύμφωνα με πηγές, το πρόγραμμα θα έχει χαμηλότερο προϋπολογισμό σε σχέση με εκείνο που έτρεξε πέρυσι. Θα κυμαίνεται στα περίπου 500 εκ. ευρώ έναντι περίπου 900 εκ. ευρώ που ήταν ο προηγούμενος κύκλος. Όπως επίσης το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης θα είναι στο 65% και θα το απολαμβάνουν τα χαμηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. Για το λόγο αυτό καθιερώνεται μία ακόμη εισοδηματική κατηγορία αυτή των νοικοκυριών με ατομικό εισόδημα τα 5.000 ευρώ και οικογενειακό τα 12.000 ευρώ.

Το «Εξοικονομώ» αναμένεται να ξεκινήσει το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και αφού πρώτα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η διαχείριση της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων όπως και η αξιολόγηση τους.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, και στο νέο πρόγραμμα κριτήριο οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αναβαθμίσουν την κατοικία κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κλάσεις. Επίσης, στο καινούριο «Εξοικονομώ» θα ενταχθεί για πρώτη φορά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που θα είναι υποχρεωτική για την υποβολή αίτησης και το κόστος της θα επιδοτείται.