Έρχονται εντός εβδομάδας τα χάπια της Pfizer κατά του κορoνοϊού στην Ελλάδα

Έρχονται εντός εβδομάδας τα χάπια της Pfizer κατά του κορoνοϊού στην Ελλάδα

Την επικείμενη άφιξη των χαπιών COVID της Pfizer εντός της εβδομάδας, προανήγγειλε η Καθηγήτρια Παθολογίας, Αντωνιάδου Αναστασία, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτική εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πανδημία.

Τις θεραπευτικές λύσεις έναντι της COVID που διαθέτουμε στα χέρια μας ανέλυσε η η Καθηγήτρια Παθολογίας, Αντωνιάδου Αναστασία, κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης σύμφωνα με το news4health.gr.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια διαθέτουμε δύο θεραπευτικά σχήματα:

Όσον αφορά στα αντιικά χάπια, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διαθέτουμε τη θεραπεία της MSD (μολνουπιραβίρη). Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται διά του στόματος μέσα στο πρώτο 5ημερο από τη διάγνωση της νόσησης σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Έχουν αποδειχτεί ότι μειώνουν τα ποσοστά εξέλιξης σε σοβαρή νόσο σε άτομα υψηλού κινδύνου (μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, μεταμοσχευμένοι, διαβητικοί κ.τ.λ.π).

Σύμφωνα, μάλιστα, με την κυρία Αντωνιάδου, εντός εβδομάδας θα έρθουν στη χώρα μας και τα χάπια της Pfizer που θα χορηγούνται με την ίδια διαδικασία.

Ας σημειωθεί ότι για τις εγκύους δεν ενδείκνυνται τα αντιικά χάπια της COVID. 

Η Όμικρον έθεσε εκτός μάχης τα μονοκλωνικά αντισώματα

Δυστυχώς, η έλευση της παραλλαγής Όμικρον «έθεσε εκτός μάχης» τα περισσότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα που είχαμε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαμε στην Ελλάδα και χορηγήθηκαν σε πολλούς ασθενείς.

Από τα μονοκλωνικά αντισώματα για θεραπεία, μόνο το sotromivab παραμένει εν μέρει δραστικό έναντι της Όμικρον. Το συγκεκριμένο φάρμακο, όμως, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, και υπάρχουν αμφιβολίες για την δραστικότητα του έναντι τηςΌμικρον 2, σύμφωνα με την κ. Αντωνιάδου.

Παράλληλα, η καθηγήτρια μίλησε και για το μονοκλωνικό αντίσωμα είναι αυτό της AstraZeneva (AZD7442). Αυτό δεν χορηγείται με την ένδειξη θεραπείας αλλά σε συγκεκριμένους ασθενείς πληθυσμών που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στον εμβολιασμού (ανοσοκατασταλμένοι και άτομα που έχουν ιατρικές αντενδείξεις εμβολιασμού).

Το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα θα είναι διαθέσιμο πιθανότητα από τον επόμενο μήνα, εκτίμησε η καθηγήτρια. Επομένως, για τη θεραπεία της COVID έχουμε στη διάθεση μας «μόνο τα 2 αντιικά φάρμακα».

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ρεμδεσιβίρη

Η ενδοφλέβια χορήγηση ρεμδεσιβίρης αφορά το ίδιο ακριβώς φάρμακο που χορηγούμε και σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Αυτή τη φορά, όμως, αφορά ασθενείς που δεν έχουν ανάγκη νοσηλείας, έχουν ήπια νόσηση και αποτελεί μία 3η θεραπευτική λύση.

Η ενδοφλέβια χορήγηση ρεμδεσιβίρης γίνεται για 3 μέρες στο νοσοκομείο. Ο ασθενής μπορεί να πάει στο νοσοκομείο και να λάβει την ρεμδσεσιβίρη και μετά να γυρίσει σπίτι του και να ακολουθήσει την διαδικασία τις επόμενες δύο μέρες. «Αφορά ομάδες υψηλού κινδύνου και αυτοί οι ασθενείς πάνε καλά καθώς έχει αποδειχτεί ότι δεν εξελίσσεται η νόσος» σχολίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Πέτρος Μπακάκος.

Ας σημειωθεί ότι για ασθενείς στη ΜΕΘ κανένα από τα προαναφερθέντα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά.

Δείτε επίσης: Προσεχώς τέλος στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Loading

Play