Εθελοντικές αιμοδοσίες: Επείγουσα έκκληση απευθύνουν οι γιατροί – Οξεία μείωση στα αποθέματα αίματος

Κάθε φορά που ανακοινώνονται νέα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, το εθελοντικό κίνημα των αιμοδοσιών συρρικνώνεται. «Η ανακοίνωση των νέων μέτρων πρέπει να συνδυάζεται και με την επείγουσα έκκληση για προσέλευση αιμοδοσίας», προτείνει η κ. Όλια Βασιλάκη Καρόζη, ιατρός, βιοπαθολόγος – μικροβιολόγος, Επιμελήτρια στο “ΑΧΕΠΑ”.

H σαρωτική επέλαση της πανδημίας είχε μια σοβαρή συνέπεια: να περιορίσει δραστικά την εθελοντική αιμοδοσία με συνέπεια αυτή τη στιγμή να υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για αίμα.

Μεγάλη έλλειψη έχει παρατηρηθεί από την Πρωτοχρονιά και μετά σε όλα τα τμήματα αιμοδοσίας της χώρας με αποτέλεσμα τόσο τα ίδια τα νοσοκομεία, όσο και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και να ζητούν από τους συμπολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο να μην ξεχνούν πως υπάρχουν πολλοί ασθενείς που τους έχουν ανάγκη.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες επείγουσα έκκληση για αιμοδοσία απηύθυνε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υπογραμμίζοντας τις ανάγκες για αίμα που υπάρχουν αυτές τις ημέρες για πλήθος συμπολιτών μας.

«Έχουμε ένα σημαντικό θέμα με μειωμένες ποσότητες αίματος που δίνεται για αιμοδοσία και έχουμε πάρα πολλούς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από μετάγγιση. Άρα όσοι μπορούμε είναι σημαντικό να δώσουμε αίμα αυτές τις ημέρες και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλους τους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται» τόνισε η κυρία Γκάγκα.

Όπως αναφέρει η γιατρός κ. Όλια Βασιλάκη στην POLITIC, από την Πρωτοχρονιά και μετά παρατηρείται μεγάλη έλλειψη αίματος σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας του σαρωτικού κύματος της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και γενικότερα επειδή ο κόσμος φοβάται να επισκεφτεί τα νοσοκομεία της περιοχή του προκείμενου να γίνει εθελοντής αιμοδότης.

Η κ. Βασιλάκη τόνισε πως παραδοσιακά υπήρχε μία μειωμένη προσέλευση των αιμοδοτών τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο η απότομη αύξηση των κρουσμάτων ενέτεινε ακόμη περισσότερο την κατάσταση με αποτέλεσμα πλέον το πρόβλημα να εντοπίζεται Πανελλαδικά.

Δίνουμε αίμα, σώζουμε ζωές

Ο πολιτισμός μας στο σύνολό του έχει χαρακτηρισθεί «αιμοφοβικός» και ο όρος «αιμοφοβία» προσδιορίζει το τμήμα της πνευματικής μας κληρονομιάς που φέρει έντονα τα ίχνη αρχαίων δοξασιών και προλήψεων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της κοινωνίας μας είναι να τραβήξουμε αυτό το μανδύα των προκαταλήψεων και να ταυτίσουμε τη λέξη «αίμα» με τη ζωή, καθιστώντας την αιμοδοσιακή συγκίνηση τρόπο ζωής και σκέψης.

Η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η ανάγκη συλλογής επαρκούς κι ασφαλούς αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες, προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες υγείας. 

Και όπως τονίζει η κ. Βασιλάκη μια φορά αρκεί να πάει κάποιος για να δώσει αίμα για να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η προσφορά του «Το δύσκολο είναι να καταφέρουμε κάποιον να έρθει για πρώτη φορά. Μετά ξαναέρχεται μόνος του».

Δείτε ΕΔΩ που μπορείτε να δώσετε αίμα

Η γιατρός Όλια Βασιλάκη απαντά σε μια σειρά πρακτικών ερωτήσεων που αφορούν τη διαδικασία της αιμοδοσίας:

Δείτε το βίντεο:

Δείτε επίσης: Εντολή Πλεύρη να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των ιατρών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης