Ο καπνός από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας έχει επιβαρύνει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα Αντικύθηρα, όπως δείχνει μελέτη της ομάδας ReaCT του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου στα Αντικύθηρα, ο φόρτος των αιωρούμενων σωματιδίων καπνού στην ατμοσφαιρική στήλη είναι έξι φορές μεγαλύτερος του μέσου όρου που παρατηρείται τον Αύγουστο.
Επίσης, όπως δείχνουν οι μετρήσεις του Ινστιτούτου, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NASA-AERONET, οι στρωματώσεις του καπνού μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές σε ύψη έως των 3 χλμ, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε αποστάσεις που φτάνουν έως και την Αφρική.
Δείτε επίσης:
- Συναγερμός στον Βόλο λόγω κρούσματος μηνιγγίτιδας σε 30χρονη
- Ο Γιώργος Πρίντεζης γιορτάζει τα 40 του χρόνια με εντυπωσιακό πάρτι
- Η επιθετικότητα της ολιγαρχίας κατά του κράτους και η προοπτική των νεοφιλελεύθερων αποτυχημένων κρατών
- Κυρ. Μητσοτάκης: «Δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο, αυξάνουμε τις θέσεις απασχόλησης, ρυθμίζουμε τα κόκκινα δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών»
- Λέσβος: Νεκρή γυναίκα σε βάρκα προσφύγων στον Άγιο Φωκά
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ