Ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας στον ΕΟΔΥ – Χρηματοδότηση των εργαστηρίων με από το ECDC

Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για το Δίκτυο Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας ξεπερνά τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει την αποδοχή της πρότασής του σχετικά με την ενίσχυση της μοριακής διάγνωσης και γονιδιωματικής επιτήρησης του κορονοίού από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μέλετης και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που αποτελεί και δικαίωση της Διοίκησης του Οργανισμού στην εξέλιξη των εργαστηρίων δημόσιας υγείας στη Ελλάδα.

Η πρόταση του ΕΟΔΥ είναι απάντηση προς την πρόσκληση του ECDC προς τα Κράτη-Μέλη (GRANR/2021/PHF/23776), με θέμα Enhancing Whole Genome Sequencing (WGS) and/or Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) national infrastructures and capacities to respond to the COVID-19 pandemic in the European Union and European Economic Area”.

Όσον αφορά τα ίδια τα χρήματα, το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης για το Δίκτυο Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (Κεντρικό και Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας και Κρήτης) ξεπερνά τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλωσίμων για τη μοριακή διάγνωση και τη γονιδιωματική επιτήρηση των στελεχών του SARS-CoV-2 με τη χρήση των νεότερων τεχνικών Next Generation Sequencing. Κατ’επέκταση, τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν και για την πρόσληψη επιστημονικού, τεχνολογικού και διοικητικού προσωπικού για τις δομές.

Η αποδοχή της πρότασης του ΕΟΔΥ από το ECDC αποτελεί εθνική επιτυχία εφόσον, θα ενδυναμώσει την ικανότητα της χώρας να επιτηρεί και να αντιμετωπίσει την τρέχουσα πανδημία. Επιπρόσθετα, οι υποδομές αυτές θα αξιοποιηθούν για τη μοριακή και γονιδιωματική επιτήρηση και τη διερεύνηση μελλοντικών επιδημιών και από άλλα παθογόνα πλην του SARS-CoV-2. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται ως απάντηση στις συνεχείς προσπάθειες του ΕΟΔΥ για τη συντονισμένη ενίσχυση των εργαστηριακών ελέγχων για λοιμώδη και μη λοιμώδη νοσήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία της χώρας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο της αρχής “EU Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA)” η οποία ανέλαβε την εκπόνηση σχεδίου για την προετοιμασία της ΕΕ απέναντι στις παραλλαγές του κορονοϊου.Δείτε επίσης:Προς παραίτηση ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr