Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το 2021 η ΕΕ θα μπει και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης – Τι προβλέπει για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4,2% για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 – Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με αυξητικούς ρυθμούς και το 2022 – Το δημόσιο χρέος ωστόσο αναμένεται να κορυφωθεί.

Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2021 η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2%, και της ευρωζώνης με ρυθμό 4,3%. Το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο της ΕΕ όσο και της ευρωζώνης θα είναι της τάξης τους 4,4%.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 4,1% το 2021 και 6% το 2022. Για το 2022, δηλαδή, η Επιτροπή προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι κατά 1,6% πιο γρήγορος από τον μέσο αριθμό ανάπτυξης των χωρών της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής  είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω σε σύγκριση με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της που παρουσιάσθηκαν τον Φεβρουάριο. Τα ποσοστά ανάπτυξης θα συνεχίσουν να ποικίλλουν σε όλη την ΕΕ, αλλά η Επιτροπή εκτιμά ότι «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δουν τις οικονομίες τους να επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το τέλος του 2022».

Η Επιτροπή τονίζει ότι καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται και τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται.

Η πανδημία του κορονοϊού αντιπροσωπεύει ένα σοκ ιστορικών διαστάσεων για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Το 2020, η οικονομία της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 6,1% και η οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά 6,6% . «Αν και σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές έχουν προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα μέτρα περιορισμού, ορισμένοι τομείς – όπως ο τουρισμός και οι προσωπικές υπηρεσίες – συνεχίζουν να υποφέρουν», επισημαίνει η Επιτροπή.

Κινητήρια δύναμη ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Το 2022, οι δημόσιες επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Κινητήρια δύναμη αυτής της αύξησης θα είναι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το βασικό μέσο που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Ο αντίκτυπος του NextGenerationEU θα αρχίσει να γίνεται αισθητός φέτος και του χρόνου, αλλά έχουμε πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας -στις Βρυξέλλες και στις εθνικές πρωτεύουσες- για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την ιστορική ευκαιρία. Και φυσικά η διατήρηση του σημερινού υψηλού ρυθμού των εμβολιασμών στην ΕΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία των πολιτών μας, καθώς και για τις οικονομίες μας. Ας αναλάβουμε λοιπόν δράση

Στην ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέλθει σε 7,6 % το 2021 και σε 7 % το 2022. Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέλθει σε 8,4 % το 2021 και σε 7,8 % το 2022. Τα ποσοστά αυτά παραμένουν υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Ωστόσο, τα ελλείματα των κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν το 2021. Αυτό είναι λογικό αν λάβουμε υπόψη τα κατά πολύ αυξημένα έξοδα των κυβερνήσεων για την υποστήριξη των «πληγωμένων» από την πανδημία επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Επομένως, φέτος το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί στο 7,5% του ΑΕΠ στην ΕΕ, και στο 8% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ. Το 2021 όλα τα κράτη μέλη, εκτός από τη Δανία και το Λουξεμβούργο, προβλέπεται να παρουσιάσουν έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, έως το 2022, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να υποδιπλασιαστεί, μόλις κάτω από 4%, τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ, που αυξάνεται όταν αυξάνονται τα ελλείματα, προβλέπεται να κορυφωθεί φέτος στο 94% στην ΕΕ, πριν μειωθεί ελαφρά στο 93% το 2022. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να ακολουθήσει την ίδια τάση, δηλαδή να αυξηθεί στο 102% φέτος και στη συνέχεια να μειωθεί ελαφρά στο 101% το 2022.

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πολύ καλά νέα, ωστόσο οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις της Επιτροπής είναι σημαντικοί και θα παραμείνουν σημαντικοί για όσο διάστημα η πανδημία COVID-19 επισκιάζει την οικονομία.

Δείτε επίσης: ΕτΕ: Επιφυλακτική αισιοδοξία εκφράζουν οι επενδυτές για την επόμενη ημέρα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube