(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Εύβοια: Σώθηκε το Πευκί από τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων – Συνεχίζει να είναι δύσκολη η κατάσταση (pics&vids)

Δραματικές ώρες έζησε χθες το βράδυ το Πευκί, το οποίο σώθηκε από τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων, οι οποίοι έσβηναν με κουβάδες τις εστίες που είχαν περάσει στον οικισμό – Μεγάλες ζημιές σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα καθώς η φωτιά κύκλωσε δύο και τρεις φορές τους οικισμούς – Πάνω από 2.600 διασώσεις εγκλωβισμένων από το Λιμενικό.

Μια ακόμα εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας. Η πυρκαγιά απείλησε εκ νέου την Ιστιαία, οι κάτοικοι της οποίας συνέχισαν για ένα ακόμα βράδυ τις προσπάθειες να κατασκευάσουν αντιπυρικές ζώνες που θα ανέκοπταν τα πύρινα μέτωπα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ένταση των ανέμων έπεσε ωστόσο ο αέρας έσπρωχνε τη φωτιά προς την Ιστιαία. Οι προσπάθειες των Πυροσβεστικών δυνάμεων να ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα κατά της διάρκεια της ημέρας δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα να καταγραφούν δραματικές στιγμές στο Πευκί.

Η βόρεια Εύβοια σήμερα το πρωί συνεχίζει να είναι παραδομένη στις φλόγες.

Αυτή την στιγμή (06:20 το πρωί) η κατάσταση παραμένει αρκετά δύσκολη ειδικά στο Πευκί και τις περιοχές γύρω από αυτό, δηλαδή και στα χωριά Γαλατσώνα, Γερακίου, Αρτεμίσιο και Γούβες. Πρόκειται ουσιαστικά για το πιο βόρειο τμήμα της Βόρειας Εύβοιας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα μέτωπα στην περιοχή παραμένουν πολλά, κάποια μικρότερα άλλα μεγαλύτερα. Στις Γούβες και στη Γαλατσώνα, όπου χθες έκαιγαν από τα μεγαλύτερα μέτωπα, η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη.

Τα εναέρια μέσα αναμένονται σε λίγο, περίπου στις 07:00, να αρχίσουν να επιχειρούν και πάλι.

Δραματική εκκένωση

Χθες, αργά το απόγευμα, το χωριό Πευκί εκκενώθηκε και οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων να μεταφέρουν κρατώντας στα χέρια κατάκοιτους ηλικιωμένους.

Στιγμιότυπο από το χωριό Πευκί. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκά στην Αιδηψό και τη Φθιώτιδα ενώ άλλοι επέλεξαν να παραμείνουν στο επιβατηγό πλοίο που είχε δέσει στην παραλία.

Το Πευκί σώθηκε από τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων οι οποίοι με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, με κουβάδες και κλαδιά, κατάφεραν να σώσουν το χωριό. Παρόντες στη μάχη ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

Στιγμιότυπο από το χωριό Πευκί. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Στιγμιότυπο από το χωριό Πευκί. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Στιγμιότυπο από το χωριό Πευκί. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό όμως υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Συγκλονιστικά είναι και τα πλάνα που καταγράφηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος όταν η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Το Λιμενικό Σώμα που συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις περιπολίες στη Βόρεια Εύβοια έχει διασώσει μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 2.600 ανθρώπους.

Μικρές οι ζημιές στο Πευκί – Μεγάλες σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα

Σε αντίθεση με Πευκί οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες στις Γούβες, τη Γερακίου και τη Γαλατσώνα. Εκεί, η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Ένα μέρος του μετώπου το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Δείτε επίσης: