Γ.Κουμουτσάκος και ‘Α. Μπρούκερς-Κνολ: Ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας-Ολλανδίας στη διαχείριση του προσφυγικού

Την ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας και Ολλανδίας στην ενίσχυση τομέων της παροχής ασύλου, όπως η βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων, ο προγραμματισμός και τα θέματα προμηθειών, αποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, με την Ολλανδή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ‘Ανκι Μπρούκερς-Κνολ, σε σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε η Ολλανδή υπουργός στους δημοσιογράφους, η κυβέρνηση θα στείλει ειδικούς σε αυτούς τους τομείς, «αν και ο συγκεκριμένος αριθμός δεν έχει αποφασιστεί». Επίσης, έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, θα αποστείλει, στις 17 Νοεμβρίου, 30.000 κουβέρτες για να διανεμηθούν στους αιτούντες άσυλο στα νησιά.

propoli

Ωστόσο, από τη συζήτηση δεν προέκυψε κάποια συμφωνία για μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία, καθώς, όπως δήλωσε η κ. Μπρούκερς-Κνολ, «από την πλευρά μας έχουμε δηλώσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε για μια δομική λύση στην ΕΕ και για όσο δεν υπάρχει αυτή η λύση, δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια ad hoc λύση».

Επίσης, η Ολλανδή υπουργός εξήρε τη φιλοξενία των Ελλήνων και υπενθύμισε ότι οι ελληνοολλανδικές σχέσεις είναι «παλιές και δυνατές». Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «έχει μεγάλο βάρος να διαχειριστεί» και υπογράμμισε ότι «εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η νέα ελληνική κυβέρνηση» και «ο νέος νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή είναι η αρχή για την επίλυση αυτού του προβλήματος». Ωστόσο, καθώς χθες επισκέφθηκε τη Λέσβο, υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά και οι συνθήκες υποδοχής πρέπει να βελτιωθούν δραστικά». Ακόμα περισσότερο, συνέχισε, πρέπει να βρεθούν δομικές λύσεις και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, καθώς και επιστροφές που αποτελούν «το μόνο βιώσιμο τρόπο αποσυμφόρησης των νησιών».

Ο κ. Κουμουτσάκος από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια «ουσιαστική συζήτηση, που άγγιξε όλα τα ζητήματα που αφορούν αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα. Δηλαδή ξεκινήσαμε μιλώντας για το τι προκαλεί, ειδικά τους τελευταίους μήνες, αυτή την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη δια της Ελλάδας, συζητήσαμε πώς μπορούν τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα να είναι καλύτερα οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά φυλασσόμενα, συζητήσαμε την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει μηχανισμούς αλληλεγγύης και δικαιότερης ανακατανομής των βαρών».

«Ήταν κοινή διαπίστωση», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, «ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου». Στην κατεύθυνση αυτή, ο ίδιος σχολίασε τη χθεσινή πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών ως «μια θετική εξέλιξη, διότι σταμάτησε την ακινησία πολλών μηνών». Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος έστειλε ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ότι «αν επιμένει σε μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σύστημα των λαθροδιακινητών, πάντα θα έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση που θα πρέπει να διαχειριζόμαστε».

 

©Πηγή: amna.gr

Loading