Τι είπε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα
Στον ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα και είπε μεταξύ άλλων πως συζητιέται το ενδεχόμενο να κάνουν rapid test οι ανεμβολίαστοι για να εισέλθουν στα super market ενώ μίλησε και για το αν χρειάζεται να φορούν οι πολίτες διπλή μάσκα.
Αναλυτικά:
«Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα», επισήμανε.
Για το αν χρειάζεται διπλή μάσκα είπε πως «δεν έχει κανένα νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα, εκτός αν είναι υφασμάτινη. Αν θέλουμε μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να φοράμε μάσκα FFP2».
«Μπορεί να συζητηθεί το rapid test για τα super market»
Μιλώντας για το αν θα χρειάζονται rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα super market είπε:
«Είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί, αλλά μέχρι τώρα η επιδημιολογική επιτήρηση δεν έχει δείξει ότι η επιμόλυνση γίνεται μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά σε χώρους που δεν τηρούνται μέτρα, σε συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, πάρτι, γάμους κλπ».
Επίσης εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι καθημερινά περίπου 6.000-7.000 και συμπλήρωσε πως οι καθημερινές νοσηλείες είναι περισσότερες από 400. Παράλληλα είπε πως πιστεύει ότι δε θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε, είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση. Αυτό που βλέπουμε διεθνώς είναι ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές», αναφέροντας βέβαια ότι νοσούν και εμβολιασμένοι και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
«Το ¼ των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες μπορεί να είναι εμβολιασμένοι κι ένα ποσοστό 10%-15%, μπορεί και 20% σε κάποιες μονάδες, είναι διασωληνωμένοι. Αλλά το πολύ να είναι 1 στους 5. Το εμβόλιο προστατεύει και από θάνατο. Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν από 13 έως 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι κανένα φάρμακο δεν είναι τόσο ικανό να σταματήσει τον κορονοϊό όσο είναι το εμβόλιο.
«Υπάρχουν φάρμακα που μπορούμε να δώσουμε σαν πρόληψη σε ασθενείς που είναι θετικοί στον κορωνοϊό και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μπορούμε να δώσουμε για παράδειγμα ένα μονοκλωνικό αντίσωμα σε 100 άτομα που έχουν θετικοποιηθεί και που είναι υψηλού κινδύνου και αντί να πάνε πέντε σε ΜΕΘ να πάει ένας».
Δείτε επίσης: Τραγική η κατάσταση στην Ηλεία – Έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου Πύργου γιατί δεν υπάρχει γιατρός να τη στελεχώσει
- Η κρίσιμη απόφαση του Φωτιά που άναψε φωτιά στην Τούμπα: Πώς μια κίτρινη κάρτα μετατράπηκε σε κόκκινη στον αγώνα ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Ένοχος ο οδηγός για το θανάσιμο ατύχημα του Οδυσσέα Τσιαμπόκαλου, ιδρυτικού μέλους των Razastarr
- Ανησυχία των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο πυρηνικής κούρσας από το αποδυναμωμένο Ιράν
- Μαγδεμβούργο: Ένα τρομοκρατικό χτύπημα που ανατρέπει τα δεδομένα
- Η νίκη του Παναθηναϊκού με γκολ του Γερεμέγεφ επί της Athens Kallithea
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr