Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τον κόσμο ενημερώνουν, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η Μίνα Γκάγκα και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ενημερώνουν σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Μίνα Γκάγκα: «Τα κρούσματα πέφτουν σημαντικά, που σημαίνει ότι η πανδημία έχει μπει σε δρόμο αποδρομής. Ξεκινάμε μια κανονικότητα ακολουθώντας και τις άλλες χώρες που σταματούν τα μέτρα. Εξακολοθούμε να φοράμε μάσκες. Η Επιτροπή συστήνει μάσκες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν πότε και πού μπορούμε να τις βγάλουμε. Μειώνονται τα rapid για εργαζόμενους και σταματούν για τους φοιτητές. Σταματούν τα self test για τα παιδιά στα σχολεία. Τα κρούσματα στα παιδιά πέφτουν πάρα πολύ.
Αυτό το τετραήμερο του Πάσχα μας βοήθησαν οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί δίνοντας αντιικές θεραπείες γιατί δεν δούλευαν τα courier. Δυο λόγια για την ηπατίτιδα που απασχολεί τους γονείς. Εμφανίζεται συχνά, πριν τα εμβόλια το βλέπαμε συχνά. Με τον εμβολιασμό βλέπουμε λιγότερα περιστατικά, όμως τα νοσοκομεία και οι κλινικές βλέπουν περιπτώσεις. Πρέπει να προσέχουμε αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία. Υπάρχουν οδηγίες σε όλους τους παιδίατρους. Αν χρειαστεί είμαστε απόλυτα έτοιμοι για ό,τι προκύψει.
Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο δεν έχει παρατηρηθεί μολυσματικό κομμάτι. Αν τα παιδιά έχουν συμπτώματα από το γαστρολογικό, μιλάμε με τους γιατρούς. Να μην ανησυχείτε, υπάρχει πλήρες πρόγραμμα το πιθανότερο όμως είναι να μην χρειαστεί κάτι».
Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σε ύφεση οι διαγνώσεις παγκόσμια με 11% λιγότερο την τελευταία εβδομάδα. Οι ασθενείς που καταλήγουν μειώθηκαν κατά 3%. Η επιδημία στην Ευρώπη είναι σε ύφεση. Στην Ελλάδα είχαμε 19% μείώση των διαγνώσεων, πάνω από 30% μείωση στους θανάτους. Συνολικά βλέπουμε αποκλιμάκωση και στην Ελλάδα συμβατή με την ύφεση της πανδημίας.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η αύξηση της πανδημίας στο νότιο ημισφαίριο που μπαίνει στη χειμερινή περίοδο. Στη Νότιο Αφρική είδαμε ήπια αύξηση της διασποράς. Ανάλογα με το πως θα κινηθεί στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο. Εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή η ηπατίτιδα που εμφανίστηκε στο ΗΒ. Το πιο πιθανό θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, μπορεί να έχουμε εκτεθεί όλοι στο παρελθόν. Είναι όμως εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη για να καταλάβουμε γιατί ένας τόσο εξαιρετικά συνηθισμένος ιός άρχισε να δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα»
Ερωτήσεις:
Ηπατίτιδα – Γκάγκα: Μπορεί να οφείλεται σε τοξίνες. Κάποιες ηπατίτιδες πηγαίνουν σε ηπατική ανεπάρκεια. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει μια φορά στα έξι χρόνια. Υπάρχει η διαδικασία, τελευταία φορά που χρειάστηκε στην Ελλάδα ήταν πριν περίπου ένα χρόνο. Δεν είναι κάτι που το βλέπουμε, είναι πολύ σπάνιο. Μην έχετε ιδιαίτερο άγχος, τα περισσότερα αυτοιώνται.
Μαγιορκίνης: Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτός ο ιός που είναι τόσο κοινός, ξαφνικά άρχισε να κάνει αυτό. Δεν έχουμε απαντήσεις. Να δούμε αν είναι μόνο αδενοϊός ή και κάτι άλλο.
Τέταρτη δόση: Η τέταρτη δόση στις μεγαλύτερες ηλικίες έδειξε ότι είναι αποτελεσματική. Στον γενικό πληθυσμό, αν περάσει ένας χρόνος από την προηγούμενη μπορεί να είναι αποτελεσματική. Είναι συνδυασμός με την ένταση της επιδημίας. Οι ενισχυτικές πάνε μαζί με τις συνέπειες που θα έχει ο ιός στην κοινότητα εκείνη τη στιγμή.
Γκάγκα: Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία περνάει η ανοσοποίηση. Όπως γίνεται και με τη γρίπη. Είναι πιθανό να χρειαστεί ετήσια δόση του εμβολίου για ένα δύο χρόνια.
Δείτε επίσης: «Άστατη» Πρωτομαγιά με λασποβροχές και καταιγίδες: Πού θα χαλάσει ο καιρός το τριήμερο (vid)
- Τραγική συντριβή ελικοπτέρου στην Τουρκία – τέσσερις νεκροί
- Ο Τραμπ διορίζει τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Φάινμπεργκ στη θέση του υφυπουργού Άμυνας
- Έρευνα: Πώς οι τροφές μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική υγεία
- Μάχες και βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Γάζα, παρά τις ελπίδες για εκεχειρία
- Αναλυτικός οδηγός για τις πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου