Η Μαρία Κλάρα Μαρτιν: Νέα αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα

H Mαρία Κλάρα Μάρτιν θα είναι η νέα αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η κυρία Μαρτιν διαδέχεται την Μιρέιγ Ζιράρ, η οποία ήταν επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα από τις αρχές του 2021.

Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωσή της, η επαγγελματική σταδιοδρομία της Mαρία Κλάρα Μάρτιν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσφύγων και μεταναστών μετράει πάνω από 35 χρόνια, με εμπειρία σε ηγετικές θέσεις στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας στο Εκουαδόρ, το Βέλγιο, τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα και την Ελβετία. Υπήρξε επικεφαλής του Τομέα Αμερικής στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ενώ εργάστηκε και σε άλλους οργανισμούς, μεταξύ αυτών στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), στη Διεθνή Αμνηστία και στη Διεθνή Αποστολή Πολιτικής Υποστήριξης στην Αϊτή. Έχει εργαστεί επίσης στο παρελθόν ως δημοσιογράφος στο BBC.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που ανέλαβα τον νέο μου ρόλο ως αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα», δήλωσε η κυρία Mάρτιν. «Η Ελλάδα υποδέχεται πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο εδώ και πολλά χρόνια, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και συμπόνια στους πιο ευάλωτους. Προσβλέπω στη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές, τους εταίρους, τις δημοτικές αρχές, την κοινωνία των πολιτών, καθώς και τις τοπικές και προσφυγικές κοινότητες, με στόχο την παροχή προστασίας και στήριξης και την εύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Αν και η κατάσταση έχει αλλάξει από την κρίση του 2015, οι συγκρούσεις και οι διώξεις συνεχίζονται σε πολλά μέρη του κόσμου και πρέπει να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στη διεθνή προστασία σε όσους την έχουν ανάγκη», προσέθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1952. Ο ρόλος του διεθνούς οργανισμού εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης το 2015 και το 2016, όταν παρείχε επείγουσα επιχειρησιακή στήριξη στην κυβέρνηση και ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα συνεχίζει να έχει συμβουλευτικό ρόλο και να στηρίζει την ενδυνάμωση των θεσμών, να προάγει τα πρότυπα προσφυγικής προστασίας και να στηρίζει τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες μέσω της παροχής ενημέρωσης, της νομικής συνδρομής και της δημιουργίας ευκαιριών για αυτονόμηση και ένταξη.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνουν αύριο (10/11) δωρεάν τεστ

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ