Η διαχρονική παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας για το «τι θα πει η γειτονιά», σκοτώνει κυριολεκτικά και μεταφορικά νέους ανθρώπους. Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού έρχονται στη μνήμη μας τραγικά περιστατικά που στοίχισαν ζωές νέων ανθρώπων
Καθημερινά διαβάζουμε σοκαριστικές ειδήσεις γυναικοκτονιών, ρατσιστικής βίας, χουλιγκανισμού, κακοποιητικών συμπεριφορών κατά των ΛΟΑΤΚΙ και βίας στα σχολεία. Ο κοινωνικός κανιβαλισμός που διαδραματίζεται πάνω σε ανθρώπινες ζωές σε μια εποχή που η κοινωνία θεωρείται εξελιγμένη είναι άνευ προηγουμένου.
Το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του πατέρα από την Κάρπαθο και ο κοινωνικός στιγματισμός, εξαιτίας των σεξουαλικών προτιμήσεων του γιού του, φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την κοινωνική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας.
Παράλληλα με την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού έρχονται στη μνήμη μας και άλλα παρόμοια τραγικά περιστατικά που στοίχισαν ζωές νέων ανθρώπων υπό το φόβο του «τι θα πει ο κόσμος».
Για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη που έπεφτε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, με άγριο και καθημερινό bullying, ο κόσμος είπε ότι απλά ήταν… “πολύ ευαίσθητος“. Ούτε η άγρια δολοφονία και ο βιασμός της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη δεν συγκίνησε μερικούς που βρήκαν να πουν “τι ήθελε μαζί με δυο άνδρες στις ερημιές”. Για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο κόσμος βρήκε να πει “τι ήθελε μικρό παιδί στα Εξάρχεια”.
Τι να λένε άραγε σήμερα αυτοί που χλεύασαν την 22χρονη φοιτήτρια Λίνα Κοεμτζή, που έπεσε από τον 9ο όροφο της φοιτητικής εστίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επειδή υπήρξε θύμα cyber bullying.
Τι είπε ο κόσμος για την “Δήμητρα της Λέσβου” και τι σημασία έχει, έτσι κι αλλιώς από τα 14 του αισθανόταν διαφορετικός. Όταν αποφάσισε να μιλήσει στους γονείς του πήραν την απόφαση να τον στείλουν σε ψυχιατρικό ίδρυμα και συνέχισαν να του δίνουν ψυχοφάρμακα κρύβοντάς τα στο φαγητό.
Τι είπε ο κόσμος για την περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου και τι σημασία έχει αφού είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που η κοινωνία αρνείται και φοβάται να μιλήσει ανοιχτά: Ομοφυλόφιλος, οροθετικός, χρήστης ουσιών και ντραγκ κουίν. Η ανθρωποφαγία που ακολούθησε της υποτιθέμενης ληστείας, το λιντσάρισμα από τον όχλο μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και ο άδικος θάνατος του Ζακ μας άφησαν άφωνους.
Όλες αυτές είναι τραγικές ιστορίες ανθρώπων που ο κόσμος μίλησε πριν καν σκεφτεί τον αρνητικό αντίκτυπο και την τοξικότητα που δημιουργούν στην κοινωνία. Η νοοτροπία του «τι θα πει ο κόσμος» και «τι θα πει η γειτονιά» υπάρχουν δυστυχώς μέχρι και σήμερα, μόνο που ο καθένας μας είναι γεννημένος για να ζήσει τη ζωή που έχει διαλέξει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα.
Ο κόσμος λοιπόν ας σταματήσει να κρίνει για κάτι που ποτέ δεν ρωτήθηκε, για να μην θρηνήσουμε άδικα και άλλους συνανθρώπους μας και μακάρι κάποτε να επιστρέψει η ανθρωπιά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Δείτε επίσης: Ας βάλουμε “STOP” στο bullying
- Νέες αποκαλύψεις για τον καθηγητή από τον Άλιμο: Σχέσεις με ανήλικες και σοβαρές κατηγορίες
- Η Μπαρτσελόνα κυνηγά την τετράδα, ο Σφαιρόπουλος νίκησε τον Σπανούλη και η Βίρτους πέτυχε το τρίτο διπλό
- Οι νέοι ταξίαρχοι της ΕΛΑΣ μετά τις πρόσφατες κρίσεις
- Γιατί οι σοκολάτες είναι σχεδιασμένες σε τετράγωνα κομμάτια;
- Μπέρνι Σάντερς: Καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν την ατελείωτη προμήθεια όπλων στο Ισραήλ