Η επειγοντολογία είναι μια ειδικότητα που υπάρχει σε όλες τις χώρες και αφορά την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί και στην Ελλάδα αφού παλιότερα δεν υπήρχε, και έχει ως στόχο τη στελέχωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών από εξειδικευμένους γιατρούς.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης
Αυτές τις μέρες διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 5ο συνέδριο επείγουσας ιατρικής στο οποίο δίνουν το παρών εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που έχουν άμεση σχέση με αυτήν την ειδικότητα. Στη μια από τις δύο αίθουσες του «Mediterranean Palace Hotel» στη Θεσσαλονίκη, εισηγητές ήταν η εργαζόμενη στο ΕΚΑΒ κ. Δημητροπούλου Βασιλική, και οι γιατροί κ. Κοντάρης Αθανάσιος, Νότας Γεώργιος και Παππάς Πέτρος.
Η κ. Δημητροπούλου στην ομιλία της αρχικά αναφέρθηκε στον ορισμό δυσπρόσιτη περιοχή δηλαδή στην περιοχή την οποία δε μπορούν να πλησιάσουν εύκολα οι θεράποντες γιατροί και το προσωπικό του ΕΚΑΒ είτε για λόγους γεωγραφικούς είτε λόγω καιρικών συνθηκών, κατασκευής δρόμων κλπ.
Αναφερόμενη στη δυσκολία να διακομιστούν οι ασθενείς σε κάποιο νοσοκομείο από μια δυσπρόσιτη περιοχή, επισήμανε ότι πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας χρόνος ο οποίος συνήθως παίζει αρνητικό ρόλο όπως είπε με άλλα λόγια.
Η κ. Δημητροπούλου μίλησε και για τα προβλήματα τα οποία μπορεί να υπάρξουν στην προσπάθεια να μεταφερθεί ένας ασθενής σε νοσοκομείο κυρίως από μια απομακρυσμένη περιοχή, με ένα από αυτά να είναι και η έλλειψη ειδικευμένων ιατρών στις μικρές υγειονομικές δομές και ιατρών με γνώσεις στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική.
«Προσπαθούμε να στελεχώσουμε Τ.Ε.Π. τα οποία στην ουσία δεν υπάρχουν»
Λίγο πριν το τέλος του συνεδρίου, το λόγο έλαβε ο γενικός οικογενειακός γιατρός – επειγοντολόγος και διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Κιλκίς κ. Πέτρος Παππάς ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νοσοκομείο.,
Ο κ. Παππάς στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο εγχείρημα δημιουργίας αυτοτελών Τ.Ε.Π. το 2018 το οποίο εν τέλει «ναυάγησε» και «στα νερά αυτού του ναυαγίου κολυμπάμε όλοι όσοι μείναμε στα Τ.Ε.Π.» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Προσλήφθηκαν περίπου 350-360 γιατροί, απ’ τους οποίους πάρα πολλοί έχουν αποσπαστεί στα τμήματα, άλλοι έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους και έχουμε μείνει περίπου το 1/3 των προσληφθέντων. Εμείς προσπαθούμε να στελεχώσουμε Τ.Ε.Π. τα οποία στην ουσία δεν υπάρχουν, διότι δε μιλάμε για αυτοτελή Τμήματα» σχολίασε.
Στη συνέχεια ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και σε μια διαδικασία εισιτηρίων και εξιτηρίων ασθενών στο Γ.Ν. Κιλκίς την οποία χαρακτήρισε ως πρωτότυπη. «Εάν ένας ασθενής στην παθολογική κλινική πάθαινε έμφραγμα τότε έπαιρνε εξιτήριο από τη συγκεκριμένη κλινική και ζητούσαν από το Τ.Ε.Π. να κάνει νέα εισαγωγή στην καρδιολογική κλινική».
Τέλος μίλησε και για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το νοσοκομείο σχετικά με τον κορονοϊό, αναφέροντας ότι η κλινική του covid είναι σε όροφο και για να μεταφερθεί κάποιος εκεί χρειάζεται να χρησιμοποιήσει είτε τις σκάλες είτε τον ανελκυστήρα, πράγμα το οποίο είχε αναφέρει και στην politic πριν από λίγους μήνες.
Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Δείτε πού μπορείτε να κάνετε σήμερα (4/6) δωρεάν rapid test