Ιατροδικαστής για Ζακ Κωστόπουλο: Τα τραύματα δεν προκάλεσαν τον θάνατο (vid)

Απόλυτη η μάρτυρας: Ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου προκάλεσαν τον θάνατο – «Ψάξαμε τα πάντα ένα προς ένα»

Για το τελικό πόρισμα της αιτίας θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, χρειάστηκε εξονυχιστικός έλεγχος από ειδικούς ειστήμονες της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στο ΜΟΔ η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού.

«Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών για να διαπιστώσουμε αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνεπεία οργανικού στρες» κατέθεσε αναφέροντας πως μέλημα τους ήταν «να μη μας διαφύγει κάτι».

Καμία προγενέστερη ασθένεια δεν διαπιστώθηκε από τους ειδικούς ότι συνετέλεσε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, εκτός αυτή του ήπαρ, η οποία όμως όπως τόνισε η Ιατροδικαστής δεν σχετίζεται με το θάνατό του:

«Υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης ήπατος. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».

Σε διευκρινιστική ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής για το αν αν υπήρξε εύρημα για νόσημα υπεύθυνο για το θάνατο του 33χρονου, η κ. Μαριανού ήταν κάθετη: «Όχι. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι εξετάσεις. Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Όλα είναι υπογεγραμμένα και μπορεί να ερωτηθεί ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει».

Σύμφωνα με την ιστολογική εξέταση δεν προέκυψε κάποιο εύρημνα για βλάβη στην καρδιά, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα το ισχαιμικό επεισόδιο να είχε ξεκινήσει ενώ ο ακτιβιστής βρισκόνταν εντός του καταστήματος.

Με την υπεράσπιση να καταθέτει δεκάδες ερωτήσεις που κατέτειναν σε ενδεχόμενο προυπάρχουσας ασθένειας που συνέβαλε στο θάνατο του Ζακ και την Ιατροδικαστή να αποκλείει θεωρητικά ενδεχόμενα και να βασίζεται στα δεδομένα της έρευνας η υπόθεση παραμένη ανοιχτή και συνεχίζεται.

Δείτε επίσης: Σέρρες: Τι λένε οι γιατροί για τον θάνατο του 13χρονου (vid)