«Για νέα εποχή στην κατάρτιση με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης» κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει τα εξής:
«Ξέρω ότι η κατάρτιση είναι μια φθαρμένη λέξη. Κάποιοι λένε: ‘Και τι με νοιάζει εμένα;’ και κάποιοι άλλοι την συνδέουν με φαινόμενα κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων χωρίς αποτέλεσμα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να περάσουμε σε μια πραγματικά νέα εποχή για την κατάρτιση, μέσω του ΟΑΕΔ και του Ταμείου Ανάκαμψης, για να πιάνουν τόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και για να γίνει η κατάρτιση όπλο των ανέργων και των εργαζομένων για το μέλλον. Όπως είναι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Διότι είναι πραγματικά ντροπή ότι η Ελλάδα, μετά από 40 χρόνια στην ΕΕ, είναι η τελευταία χώρα της Ένωσης στο ζήτημα των δεξιοτήτων και χωρίς δεξιότητες δεν πάμε πουθενά στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν ειδικότητες που ζητά η αγορά και δεν τις έχουμε, ενώ από την άλλη έχουμε πτυχιούχους που χρειάζονται μερικά πρόσθετα προσόντα σε σχέση με αυτά που αποκτούν από την εκπαίδευση, για να έχουν την προοπτική που θέλουν.
Αν συνεχίζαμε τον ίδιο δρόμο, θα είχαμε τα ίδια ‘λαμπρά’ αποτελέσματα. Στα προγράμματα που ανακοίνωσε λοιπόν ο ΟΑΕΔ γίνονται οκτώ μεγάλες αλλαγές, έτσι ώστε με τα νέα προγράμματα για τις ψηφιακές και τις ‘πράσινες’ δεξιότητες, οι καταρτιζόμενοι να κερδίσουν κάτι παραπάνω από ένα απλό επίδομα για τη συμμετοχή τους. Με άλλα λόγια, δηλαδή, να έχουν ένα έγκυρο και σοβαρό πιστοποιητικό που θα τους ανοίξει την πόρτα στη δουλειά. Και αυτό θα επιβεβαιωθεί σύντομα και με τον νόμο που ετοιμάζουμε για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και τον ρόλο του ΟΑΕΔ από εδώ και πέρα.
Οι καταρτιζόμενοι, άνεργοι και εργαζόμενοι, θα περνούν για πρώτη φορά, μέσω του ΟΑΕΔ, τις πύλες των πανεπιστημίων. Για κατάρτιση από τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ. Δεν είναι μικρό πράγμα. Παράλληλα, οι ιδιώτες πάροχοι κατάρτισης, για τους οποίους αυξάνονται τα προαπαιτούμενα, θα παρέχουν τα δικά τους προγράμματα και οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν. Το τι γίνεται στα συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης, θα ελέγχεται με σοβαρή, ευρωπαϊκών προδιαγραφών πιστοποίηση, για να πάψει η κατάρτιση να είναι απλώς μια επιδοματική πολιτική. Το 30% των χρημάτων, τόσο για τα ΚΕΔΙΒΙΜ, όσο για τους καταρτιζόμενους, θα μένει στην άκρη και θα δίνεται μόνο, εάν τόσο οι μεν, όσο και οι δε, περνούν τις εξετάσεις τους. Κι ακόμα η πιστοποίηση θα δίνεται από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Amazon, η Google και η Cisco (αναφέρω αυτές που έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες με τον ΟΑΕΔ, αλλά ο κατάλογος είναι ανοικτός).
Είναι μια νέα εποχή για τους ανέργους και τους εργαζόμενους. Παίρνουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να καταρτιστούν, να βελτιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τις δεξιότητές τους, μισό εκατομμύριο Έλληνες. Οι καταρτιζόμενοι μπορούν να διαλέξουν πού θέλουν να πάνε. Μπορούν για πρώτη φορά να διαλέξουν και τα πανεπιστήμια, αλλά από την άλλη πλευρά θα ελέγχονται στην πράξη όλοι, τόσο τα Πανεπιστήμια και οι ιδιώτες, όσο και οι καταρτιζόμενοι, για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν αυτή την κατάρτιση. Όπως καταλαβαίνετε, δεν γίνεται και δεν πρέπει να πετάμε τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αποτέλεσμα.
Όλα αυτά είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση και είμαι αποφασισμένος να παρακολουθώ την εφαρμογή της κάθε μέρα. Είναι πραγματικά κρίμα, ενώ έχουμε τόσους ανέργους, να παραμένουμε τελευταίοι στις δεξιότητες, που είναι βασικό ζητούμενο για το μέλλον των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων».
Δείτε επίσης: Γ. Στουρνάρας: Ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο 2% την επόμενη 10ετία
- Έκκληση Γκουτέρες για άμεσο τερματισμό της βίας κατά των αμάχων στην Κολομβία
- Ανησυχία του Παναμά στον ΟΗΕ για τις απειλές Τραμπ σχετικά με τη Διώρυγα
- Ο Τραμπ προειδοποιεί για ενδεχόμενους δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες
- Ο Χάρι Στάιλς και η ιστορία του ghosting στην Τζέιντ Θίρλγουολ
- Νικήτας Κακλαμάνης: Έτοιμος να αναλάβει την προεδρία της Βουλής