Καισαριανή: Στον χώρο του περιπατητικού τουρισμού θέλει να εισέλθει ο δήμος Καισαριανής

Καισαριανή: Στον χώρο του περιπατητικού τουρισμού θέλει να εισέλθει ο δήμος Καισαριανής

Η Καισαριανή είναι μια περιοχή με μια ιδιομορφία που δεν συναντάς συχνά. Εκεί που υπάρχει το έντονο αστικό τοπίο, απλώνεται ακριβώς από πάνω του και σε μικρή απόσταση το βουνό και το καταπράσινο δάσος. Και διαθέτει κι ένα ισχυρό πλεονέκτημα, έναντι άλλων δήμων της ευρύτερης περιοχής.

Η Καισαριανή είναι μια περιοχή με μια ιδιομορφία που δεν συναντάς συχνά. Εκεί που υπάρχει το έντονο αστικό τοπίο, απλώνεται ακριβώς από πάνω του και σε μικρή απόσταση το βουνό και το καταπράσινο δάσος. Και διαθέτει κι ένα ισχυρό πλεονέκτημα, έναντι άλλων δήμων της ευρύτερης περιοχής. Την απευθείας πρόσβαση από την πόλη στο βουνό, όπου δημιουργείται και απλώνεται ένα πλήθος διαδρομών, φυσιολατρικών, πολιτισμικών, περιβαλλοντικών, ιστορικών, αλλά και θρησκευτικού χαρακτήρα, καθώς στην περιοχή δεσπόζει η Μονή.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ένας μεγάλος περιπατητικός όμιλος δραστηριοποιείται στην Καισαριανή και σε μια εποχή, όπου ο περιπατητικός τουρισμός είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στην Ευρώπη.

Η δημοτική Αρχή στοχεύει πλέον στο να εντάξει την πόλη στον περιπατητικό τουρισμό. Μάλιστα, τον Νοέμβριο μετείχε και στην «4η Πανελληνία Συνάντηση Μονοπατιών», το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη με τη συμμετοχή πόλεων και περιοχών, που έχουν ενεργοποιήσει εμβληματικά και ευρωπαϊκώς πιστοποιημένα μονοπάτια, όπως το Μέναλον (Menalon Trail), η Ήπειρος (Epirus Trail) και η Πίνδος (Pindus Trail), η Άνδρος (Andros Routes), ο Νέστος (Nestos Rodopi Trail) και φυσικά το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου. Πλέον και ο Υμηττός διεκδικεί τη δική του θέση και το 2022 η Καισαριανή ανέλαβε να φιλοξενήσει το 5ο Συνέδριο.

Εκ μέρους του δήμου Καισαριανής, στην Ξάνθη βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Τουρισμού, Οικολογίας και Πολιτικής Προστασίας, Μάνος Κιτσέλλης, ο οποίος παρουσίασε το «Υμηττός Trail», το οποίο είναι ένα δίκτυο μονοπατιών που δημιουργήθηκε μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια ενιαία σηματοδότηση δικτύου υπαρχόντων μονοπατιών στο πλαίσιο του «Menalon Trail», του πρώτου ευρωπαϊκά πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα. Και μέρος του «Υμηττός Trail» θα είναι η διαδρομή εντός του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής (Καισαριανή Trail), η οποία θα συγκεντρώνει και τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος με Μονές, αρχαιολογικούς χώρους, βάραθρα, δρακόσπιτα, αναρριχητικές διαδρομές, το δημοτικό αναψυκτήριο της Καλοπούλας κ.α.

Παράλληλα, ο δήμος Καισαριανής ξεκινά μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων στα σχολεία της πόλης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στα ζητήματα που αφορούν τη φύση, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής. Και θα επανασχεδιάσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, που υπάρχει στον δήμο και τα τελευταία χρόνια είχε αδρανήσει, μετατρέποντάς το σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Πρόεδρος της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού, ο Μάνος Κιτσέλλης, είναι αυτός που ως αντιδήμαρχος «τρέχει» την προσπάθεια για την υλοποίηση του στόχου που έχει θέσει η πόλη του. «Από το 2017 υπάρχει η σκέψη γι’ αυτή τη χάραξη μονοπατιών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγεί: «Τότε διάφορα μέλη της περιπατητικής ομάδας, επιστήμονες του περιβάλλοντος, τοπογράφοι και άλλοι, φτιάξαμε καθαρά εθελοντικά μια ομάδα εργασίας και χαράξαμε μονοπάτια στον Υμηττό. Έτσι ξεκίνησε και τότε ο δήμος δεν εμπλεκόταν κάπου, όμως πλέον η σημερινή δημοτική Αρχή επιθυμεί να αξιοποιηθεί αυτή η προσπάθεια για την πόλη. Το προτείναμε στο Υπουργείο Ενέργειας, ανταποκρίθηκε και δημιουργήθηκε ένα Μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο λίγο αργότερα εντάχθηκαν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ΣΠΑΥ και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων».

Ειδικά ως προς το Μονοπάτι της Καισαριανής, ο κ. Κιτσέλλης αναφέρει: «Η Καισαριανή διαθέτει ένα έτοιμο προϊόν. Έχει στην είσοδο του βουνού το ξύλινο πάρκο και από εκεί ξεκινάνε τα μονοπάτια. Έχει την ιστορία, από τα χρόνια της προσφυγιάς, από την Κατοχή, έχει το Σκοπευτήριο, έχει το δάσος, τη Μονή, έχει τις διαδρομές να περπατήσεις και να χαρείς τα όμορφα τοπία του βουνού, έχει τα πολιτιστικά σημεία της, τα σημεία για να αθληθείς, έχει τα μέρη για να κάτσεις να πιείς καφέ, τις ταβέρνες για να φας και να χαρείς ακόμη και τη γαστρονομία της περιοχής. Η Καισαριανή τα έχει έτοιμα όλα αυτά. Σκεφτείτε μόνο πως ο κεντρικός δρόμος της πόλης, περνάει από όλα τα ιστορικά σημεία και από τη Μονή και ανεβαίνει πάνω. Αυτό λοιπόν που χρειαζόταν ήταν να το οργανώσουμε σωστά, ώστε να προσελκύσουμε τον κόσμο που αγαπάει την περιήγηση και τον περιπατητικό τουρισμό».

Για το αν εντάσσονται και τα ποδήλατα στον γενικότερο σχεδιασμό, ο αντιδήμαρχος Καισαριανής απαντά: «Πέρα από τους περιπατητές, είναι και οι αθλούμενοι γενικότερα, αλλά είναι και τα ποδήλατα ειδικότερα. Οι ποδηλάτες είναι σημαντικό στοιχείο και καταφέραμε να έρθουμε σε συνεννόηση μαζί τους και με τους ομίλους που έχουν. Μάλιστα αναζητήσαμε τη δυνατότητα διαφορετικών διαδρομών. Θα χαραχθούν λοιπόν διαφορετικές διαδρομές για περιπατητές και ποδήλατα, ώστε όλοι με ασφάλεια να απολαμβάνουν το βουνό. Το πρόβλημα είναι το μότοκρος, γιατί δυστυχώς προκαλούνται φθορές».

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τονίζει: «Υπάρχει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης δίπλα στη Μονή, το οποίο θα μετατρέψουμε σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Θα εξοπλιστεί πλήρως και ψηφιακά. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Το δεύτερο στάδιο θα είναι να ανεβαίνουν τα παιδιά στο βουνό, να μάθουν το περιβάλλον από κοντά. Και το τρίτο στάδιο η φροντίδα του. Θα ονοματίζουμε τα διάφορα μονοπάτια με τα ονόματα των σχολείων κι έτσι οι μαθητές του κάθε σχολείου θα τα ”υιοθετούν” και θα τα φροντίζουν, θα τα διαμορφώνουν, θα φυτεύουν δέντρα και θα έχουν τη φροντίδα τους». Στο τέλος ο κ. Κιτσέλλης καταλήγει: «Με τον σχεδιασμό των μονοπατιών ο κόσμος θα μπορέσει να μάθει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στο βουνό. Γι’ αυτόν τον σκοπό αναπτύσσει πολλές δράσεις και ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού)».

Δείτε επίσης: Τρίκαλα: Υποχωρούν τα νερά στους ποταμούς του νομού

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading