Ο καθηγητής προέβλεψε ότι η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ιός εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς
Ο κ. Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Δέλτα έναντι της Όμικρον. «Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει παντού και σε ποιο χρονικό διάστημα να σβήσει τελείως η Δέλτα από την Όμικρον, αν και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να επανακάμψει η Δέλτα, γιατί υπάρχει ανοσολογικά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο παραλλαγές και η ανοσία που χτίζουμε για το ένα μπορεί να μην είναι επαρκής να σβήσει την άλλη παραλλαγή», ανέφερε.
Όπως εξήγησε στο Οντάριο, το οποίο βρισκόταν σε μια μεγάλη πανδημική ηρεμία, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών, ενώ οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αν και παραμένουν σε απόλυτο αριθμό χαμηλά. Σημείωσε δε ότι όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.
«Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα. Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθηθεί από ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Προφανώς οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας», επισήμανε.
Δείτε επίσης: Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο πιθανό είναι να οφείλεται σε ποντίκια;
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τραγικοί αριθμοί θυμάτων στον τομέα της υγείας στον Λίβανο
- Απουσίες για τη Λίβερπουλ κόντρα στη Σαουθάμπτον
- Κώστας Τσουκαλάς: «Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ αποδίδει καρπούς – Είμαστε ισχυρός αντίπαλος για τη Νέα Δημοκρατία»
- Κώστας Τσιάρας: Δεσμεύσεις για την ενίσχυση των παραγωγών βάμβακος και καλαμποκιού
- Ουρανοί και πόλεις του μέλλοντος: Στρατηγική σχεδίαση για το 2070