ΚΕΘΕΑ: «Ο πληθυσμός αυτός, εκτός από το πρόβλημα της εξάρτησης και συνήθως ως απόρροια αυτής, έχει κι άλλα σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες»
Κύριες ουσίες εξάρτησης
Για το 2020, οι κύριες εξαρτησιογόνες ουσίες παραμένουν η ηρωίνη για τους ενήλικες και η κάνναβη για τους εφήβους, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, το οποίο με αφορμή τα 38α γενέθλιά του πρώτου προγράμματος απεξάρτησης στην Ελλάδα, δημοσίευσε σχετική έκθεση.
8 στους 10 από τους ενήλικες που απευθύνονται στο πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 36 έτη, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού. Το 62% δηλώνει ως κύρια ουσία για την οποία ζητά θεραπεία την ηρωίνη, το 20% την κάνναβη, το 9% τις διεγερτικές ουσίες, το 7% τις υπνωτικές/κατασταλτικές ουσίες και το 3% τη βουπρενορφίνη.
«Ο πληθυσμός αυτός, εκτός από το πρόβλημα της εξάρτησης και συνήθως ως απόρροια αυτής, έχει κι άλλα σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες: το 63% είναι άνεργοι, το 86% έχει συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά, το 67% έχει καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά, το 23% έχει φυλακιστεί και το 47% έχει δικαστικές εκκρεμότητες», τονίζεται. Επίσης, το 38% αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 34% κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, με κύριο πρόβλημα την κατάθλιψη. Τέλος, το 46% διαμένει με τη γονεϊκή του οικογένεια, το 15% μόνος, το 32% με συντρόφους, ενώ το 7% είναι άστεγοι.
Στις πιο νεαρές ηλικίες, η μέση ηλικία αυτών που ζητούν θεραπεία είναι τρα 18 έτη, 8 στους 10 είναι αγόρια και έχουν ξεκινήσει χρήση από το 15ο έτος της ηλικίας τους.
Το 39% έχουν στο ενεργητικό του μία σύλληψη, ωστόσο κανείς δεν έχει καταδικαστεί στο παρελθόν. Για τους εφήβους και νεαρούς ενηλίκους σημαντικές πηγές παραπομπής σε θεραπεία είναι η οικογένεια (69%), κάποιο φιλικό πρόσωπο (6%), η δικαστική υπηρεσία/αστυνομία (3%) και οι κοινωνικές υπηρεσίες (3%).
38 χρόνια ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
Σχεδόν 16.000 άτομα (15.981) έχουν υποστηριχθεί από το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στα 38 χρόνια λειτουργίας του. Το 2021 εγκαινίασε μονάδα διπλής διάγνωσης για άτομα που αντιμετωπίζουν συγχρόνως θέματα εξαρτήσεων και ψυχικών διαταραχών και σήμερα, το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ είναι σε θέση να υποδέχεται και να υποστηρίζει ενήλικες χρήστες ουσιών είτε για θεραπεία διαμονής, είτε εξωτερικής παρακολούθησης, καθώς και εφήβους- νεαρούς ενήλικες με διαφορετικά προβλήματα χρήσης και εξάρτησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο/gaming.
Στον Οργανισμό ανήκει και η τηλεφωνική γραμμή 1145, η οποία έχει καταγράψει 36.820 εαφές μέσα σε 20 χρόνια λειτουργίας.
Αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, η οποία αποσκοπεί στην ισότιμη και παραγωγική επανένταξη στην κοινωνία, είναι το Τμήμα Εκπαίδευσης και οι τρεις παραγωγικές μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης για τα μέλη του: το αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας, το εργαστήρι κεραμικής και το ξυλουργείο.
Δείτε επίσης: Γερμανία: Η Μέρκελ ζητά «λιγότερες επαφές» για τον περιορισμό του κορονοϊού (vid)
- Οδηγός επιβίωσης για την πολυκατοικία: Απαραίτητες πληροφορίες για τη συμβίωση
- Οργή και θρήνος στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό από τον Σαουδάραβα δράστη
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επισημαίνει ότι ο Μασκ δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή ξενάγηση στα 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής