Κοντοζαμάνης: “Ως τώρα διατέθηκαν 246.700 self tests σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Λυκείου”

“Μέχρι τώρα έχουν ήδη διατεθεί 246.700 self tests, από 9.941 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς”.

Αυτό τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, αρχικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς η διενέργεια self test θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι υποχρεωτική η καταχώριση στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για το αποτέλεσμα των τεστ, θετικό ή αρνητικό.

Έτσι, αν υπάρχει ανάγκη θα γίνει το επαναληπτικό test από επαγγελματία υγείας, αλλά και για να κατοχυρωθούν τα όποια δικαιώματα έχει ο κάθε πολίτης, όπως π.χ. η απουσία από τη δουλειά του ή από το σχολείο.

Στη σπάνια περίπτωση μη έγκυρου test, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο δικαιούχος θα κληθεί να προσέλθει σε δημόσια δομή, όπου θα γίνεται το επαναληπτικό test για covid-19.

Όπως είπε ακολούθως ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, σύμφωνα με το πλάνο που αφορά στην κατανομή πληθυσμιακών ομάδων κατά προτεραιότητα που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self test, έπονται κατά σειρά οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση, στην περίπτωση που φυσικά που αυτή θα είναι ανοιχτή. Ακολούθως, θα προχωρήσει η χορήγησή τους στον υπόλοιπο και γενικό πληθυσμό.

Δείτε επίσης: Βάνα Παπαευαγγέλου: “Κυριότερη αιτία η ενδοοικογενειακή μετάδοση, στο 6,1% ο δείκτης θετικότητας”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ