Κορονοϊός: Χαμόγελα στο «Σωτηρία» με το εισπνεόμενο φάρμακο – Η μελέτη σε Έλληνες ασθενείς (Vid)

«Στους περισσότερους ασθενείς που χορηγούμε το EXO-CD24, με μέτρια ή βαριά νόσηση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, θα έλεγα εντυπωσιακά. Βλέπουμε επιτάχυνση στις μέρες νοσηλείας τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό», αναφέρει ο κ. Συρίγος.

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την έναρξη της κλινικής μελέτης στη χώρα μας του πρωτοποριακού εισπνεόμενου φαρμάκου EXO-CD24 για τη θεραπεία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Κωνσταντίνο Συρίγο, το φάρμακο που ανακάλυψε ο Ισραηλινός Καθηγητής Ιατρικής, Nadir Arber, έχει ήδη χορηγηθεί σε τριάντα ασθενείς με Covid-19 από τους εξήντα συνολικά που αναμένεται να ενταχθούν στις κλινικές μελέτες στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» και εξήντα ακόμη στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Τα πρώτα δείγματα της ανταπόκρισης των ασθενών είναι πολύ θετικά, και αυτό αφήνει περιθώριο ώστε να ακολουθήσει σύντομα η έγκριση του φαρμάκου.

«Η μελέτη σε Έλληνες ασθενείς ξεκίνησε και δείχνει ελπιδοφόρα», δήλωσε φανερά ενθουσιασμένος στο iefimerida.gr ο Ισραηλινός καθηγητής Ιατρικής Nadir Arber που ανέπτυξε το πολλά υποσχόμενο φάρμακο.

Πώς δρα το φάρμακο

Το φάρμακο αναστέλλει σημαντικά και αποτελεσματικά την κύρια οδό για την ανάπτυξη κυτοκινών (κατηγορία μικρών πρωτεϊνών). Δρα απευθείας στους πνεύμονες και καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Στους ασθενείς που νοσούν βαριά, η αναπνευστική ανεπάρκεια που συνήθως προκαλείται στον ασθενή, που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, οφείλεται στην υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με καταιγισμό κυτοκινών. Στόχος είναι η παρέμβαση σ’ αυτό ακριβώς το σημείο και η αποτροπή της επιδείνωσής του. Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπησή του και στην αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

Δείτε επίσης: Κορονoϊός: «Κοκκίνισαν» Πάρος, Μύκονος και Τήνος – Συνεδριάζει η επιτροπή σήμερα (vid)