Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρη το αργότερο σε δέκα ημέρες, η χώρα μας θα παραλάβει 5.000 χάπια κατά του κορονοϊού
Τα σκευάσματα αυτά αναπτύχθηκαν από τη Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics, ενώ η έγκριση τους από τον Ευρωπαίκό Οργανισμό (ΕΜΑ) αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο.
Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα είναι αυτή που θα ορίσει τα κριτήρια χορήγησης τους, η οποία θα γίνεται μέσα στις πρώτες ημέρες σε ασθενείς που νοσούν βαριά προκειμένου να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν.
“Θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε” δήλωσε σχετικά Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψη του στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.
Παράλληλα το χάπι της Pfizer αναμένεται να λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου και να βρίσκεται στην χώρα μας τον Μάρτιο.
Το χάπι της Pfizer μπλοκάρει την ανάπτυξη του ιού και χορηγείται μαζί με αντιϊκό φάρμακο, και εκείνο της Merck επιφέρει τυχαίες μεταλλάξεις του ιού.
Και τα δύο δεν είναι απίθανο να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια μας είναι το εμβόλιο.
Δείτε επίσης: Η. Μόσιαλος: Κανένας λόγος πανικού για την Flurona
- Ενημέρωση Παπαζάχου για τη Σαντορίνη: Βελτίωση της κατάστασης, μικρές δυνάμεις στις υποδομές
- Πανικός στο Ηράκλειο: Άνδρας κυκλοφορούσε γυμνός με τσεκούρι και μπαλτά
- Ο πάπας Φραγκίσκος λαμβάνει και πάλι οξυγόνο, συνεχίζει να επικοινωνεί με το περιβάλλον
- Φάμελλος: Η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί για τη διασφάλιση της δημοκρατίας και της διαφάνειας
- ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία: Αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της άμυνας χωρίς επιπτώσεις στην οικονομία