Κορονοϊός: Φαντασίωση το τείχος ανοσίας; Οι πέντε λόγοι που είναι δύσκολο να «χτιστεί»

Το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως, αγγίζει το 62,7% – Μπορεί ο κόσμος να μην φτάσει ποτέ το τείχος ανοσίας;

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο υπερασπίστηκαν την ελπίδα για επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, που φτάνει τη στιγμή εκείνη που ο ιός θα σταματήσει να αναπαράγεται εκθετικά επειδή αρκετοί άνθρωποι είναι προστατευμένοι από αυτόν. Αυτός ο στόχος πλέον μοιάζει με φαντασίωση, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

propoli

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση του Nature.

Το γεγονός ότι το «τείχος ανοσίας» είναι δυσεπίτευκτο σενάριο πλέον, δεν υποβαθμίζει την αξία του εμβολιασμού ως όπλο απέναντι στην πανδημία. Στο άμεσο μέλλον οι επιστήμονες πλέον θεωρούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν προϋποθέτει το τείχος ανοσίας, αλλά μακροπρόθεσμα η λοίμωξη COVID-19 θα έχει ενδημικό χαρακτήρα. 

1. Είναι ασαφές αν και κατά πόσο τα εμβόλια προφυλάσσουν από τη μετάδοση του ιού.

Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους απέναντι στην συμπτωματική νόσο, αλλά τα δεδομένα γύρω από την πρόληψη της μετάδοσης δεν είναι ώριμα ακόμα, και αυτό αποτελεί κομβικό σημείο στο να συμβάλλει ο εμβολιασμός στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

2. Ο διαμοιρασμός των εμβολίων είναι άνισος

Αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι ανήλικοι δεν εμβολιαστούν (μιας και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη τα εμβόλια για ηλικίες κάτω των 16 ετών), τότε πρέπει να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού άνω των 18 ετών, για να φτάσουμε ανοσία 76% στο συνολικό πληθυσμό.

3. Τα νέα στελέχη ανατρέπουν την ισορροπία του «τείχους ανοσίας».

Τον Ιανουάριο του 2021, το νέο στέλεχος, γνωστό και ως Ρ.1, οδήγησε σε νέα έκρηξη κρουσμάτων. Ο ταχύς μαζικός εμβολιασμός θα μπορούσε να αποτρέψει τα νέα στελέχη από το να εμφανιστούν, και να κυριαρχήσουν.

Η Δέλτα πυροδότησε την αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν ήδη προστατευθεί σε σημαντικό βαθμό μέσω του εμβολιασμού. Χτύπησε επίσης χώρες που είχαν καταφέρει μέχρι τώρα να ελέγξουν τον ιό, όπως η Αυστραλία και η Κίνα.

4. Η ανοσία μπορεί να μη διαρκεί για πάντα.

Το χρονικό διάστημα, που διαρκεί η ανοσία που παρέχει η φυσική λοίμωξη δεν είναι γνωστό. Τα έως τώρα δεδομένα από προηγούμενους κορονοϊούς δείχνουν ότι η ανοσία σταδιακά μειώνεται, δεν φτάνει στο μηδέν αλλά δεν είναι για πάντα στο 100%.

Ούτε η φύση θα λύσει το πρόβλημα. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η φυσική ανοσία που αποκτήθηκε με την νόσηση από Covid-19 και αν θα είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των νέων στελεχών. 

5. Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αλλάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά

 Οι άνθρωποι πολύ γρήγορα επιθυμούν να επιστρέψουν στη ζωή και τη συμπεριφορά τους πριν την πανδημία, ωστόσο είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς από την πανδημία, αλλά είμαστε «πιο ασφαλείς από ότι ήμασταν».

Χωρίς την ανοσία της αγέλης, ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει σε κάποια μορφή για δεκαετίες , πιθανώς αναγκάζοντας τα πιο ισχυρά έθνη του κόσμου να προσαρμόσουν τις αποκλίνουσες στρατηγικές τους στο άνοιγμα συνόρων και οικονομιών.

Ο κόσμος είναι απίθανο να αφήσει πίσω του την πανδημία μέχρι το 2022 το λιγότερο, λένε οι ειδικοί. Αυτός ο στόχος θα μπορούσε να μετατοπιστεί και άλλο εάν ο ιός αναπτύξει μια άλλη μετάλλαξη για να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός ή ακόμα καλύτερος στην αποφυγή της αντίστασης.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων φέτος – Τί αλλάζει σε σχέση με πέρσι

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading