126 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία της χώρας – Οι 251 ασθενείς από τους 724 νοσηλευομένους βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Νέο άλμα στις εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 σημειώθηκε το περασμένο 24ωρο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα πιέσει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αν και οχι με την ίδια ένταση που αυτό έγινε στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας.
Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην κοινότητα με την τεράστια διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και στο σύστημα υγείας ότι μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 30%. Οι δε νέες εισαγωγές από εκείνη την ημέρα, στις 6 Ιουλίου μέχρι χθες αυξήθηκαν 100%, καθώς από 64 έφτασαν χθες στους 126.
Χθες έγιναν 126 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία της χώρας, με τις περισσότερες να αφορούν εκείνα της Αττικής.
Συνολικά χθες οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα ήταν 724, με τους 473 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 251 σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στις 12 Ιουλίου, οι νοσηλευόμενοι ήταν 630 και δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου οι νοσηλευόμενοι ήταν 554.
Έλεγχοι σε λιμάνια και αεροδρόμια
Σε «πόλεμο» με τον κορωνοϊό βρίσκονται τα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν σε μια άνιση αλλά όχι χαμένη μάχη. Η πανδημία δείχνει και πάλι να επιτίθεται σφυροκοπώντας αδιάκοπα νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και εντείνοντας την αγωνία για το ενδεχόμενο νέας επιβολής κατά τόπους περιοριστικών μέτρων στην κινητικότητα του πληθυσμού.
Η ανησυχία των ειδικών αφορά στους ανεμβολίαστους πολίτες που φεύγουν από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά κουβαλώντας στις αποσκευές τους τον κορωνοϊό και σχηματίζοντας έναν φαύλο κύκλο που διαιωνίζει την κατάσταση και δημιουργεί αμφιβολίες για τον αποτελεσματικό έλεγχο του τέταρτου κύματος.
Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τα μέτρα στα νησιά και την Κρήτη
Τα ελληνικά νησιά διατηρούν πλέον σε ημερήσια βάση τη δική τους αξιοσημείωτη θέση στον επιδημιολογικό πίνακα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους λοιμωξιολόγους να βρίσκονται επί ποδόςγια την εξέλιξη της κατάστασης μέσα στον Αύγουστο, όταν οι τουριστικές περιοχές θα πλημμυρίσουν από -εμβολιασμένους και μη- αδειούχους.
Ήδη η επιδημιολογική εικόνα των νησιών θεωρείται κρίσιμη, με τη Μύκονο να συγκεντρώνει σήμερα 40 νέα κρούσματα και 394,71 ανά 100.000 πληθυσμό και την Πάρο 22 και 147,39 αντίστοιχα.
Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινείται και η Σαντορίνημε 15 διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο και 79,44 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στο φόντο της ανησυχίας προστίθενται και οι δύο περιοχές της Κρήτης, για τις οποίες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Στο Ηράκλειο καταγράφονται σήμερα 112 νέες λοιμώξεις και στο Ρέθυμνο 91, με το τελευταίο να ξεπερνά και τα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό (106,3).
Με σκοπό να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές, αποφασίστηκε ότι από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών αναμένεται να φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και αναλόγως της εξέλιξης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω περιορισμών.
Πολλά κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά στη Ρόδο (37), την Κέρκυρα (25), την Κω (17) και τη Λέσβο, ενώ σε μονοψήφιους αριθμούς κυμαίνονται προς το παρόν οι υπόλοιπες Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου.
Δείτε επίσης: Κίνδυνος στη Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκε κατά 387% το ιικό φορτίο στα λύματα μέσα σε μία εβδομάδα