Κορονοϊός: Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες της τρίτης δόσης (vids)

Τι έδειξε μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Εδώ και κάποιες μέρες έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που αναρωτιούνται ποιες μπορεί να είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό.

Το πιο πιθανό είναι η τρίτη και ενισχυτική δόση να γίνεται από τους περισσότερους με το εμβόλιο της Pfizer ανεξάρτητα από το με ποιο έκαναν τις προηγούμενες δύο δόσεις. Αυτό το διάστημα, η μελέτη Com-Cov από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, δείχνει ότι αν κάποιος έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca στις πρώτες δύο δόσεις και στη συνέχεια κάνει της Pfizer ενδέχεται να έχει κάποιες παρενέργειες οι οποίες όμως δεν θα εμπνέουν ανησυχία.

Η μελέτη αυτή, έγινε με τη συμμετοχή 830 ανθρώπων άνω των 50 ετών στην Αγγλία, οι οποίοι είτε εμβολιάστηκαν με Pfizer, είτε με AstraZeneca, ή έκαναν τη μια δόση του ενός και τη μια του άλλου. Από αυτούς που έκαναν μια δόση AstraZeneca και μια Pfizer, λίγοι λιγότεροι από το 80% δηλαδή το 78% είπαν πως ένιωθαν κόπωση, ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό που αφορούσε όσους εμβολιάστηκαν μόνο με Pfizer΄έπεσε αισθητά στο 53%.

Το 65% που έκανε το εμβόλιο και των δύο εταιριών είχε πονοκεφάλους, ενώ αναφορικά με όσους έκαναν το ίδιο εμβόλιο, το συγκεκριμένο ποσοστό έφτανε το 42%. Επίσης, όσοι είχαν κάνει δύο διαφορετικά εμβόλια ανέφεραν συχνά πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό και μυαλγίες, αλλά οι παρενέργειες παρέμεναν ήπιες και δε διαρκούσαν περισσότερο από 48 ώρες.

Δείτε επίσης: Μαγιορκίνης: «Είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για τη νέα μετάλλαξη» (pic & vid)