Κορονοπάρτι στο ΑΠΘ: Οι Αρχές απαντάνε με διακοπή ρεύματος και αλεξίσφαιρα τζάμια (βίντεο)

Κορονοπάρτι στο ΑΠΘ: Οι Αρχές απαντάνε με διακοπή ρεύματος και αλεξίσφαιρα τζάμια (βίντεο)

Τα πάρτι συγκεντρώνουν πάνω από 3.000 άτομα – Εισαγγελική παρέμβαση για να μπει τέλος στο φαινόμενο

Μετά το κλείσιμο των μπαρ στις 12, φοιτητές, νέοι και νέες από όλη τη Θεσσαλονίκη δίνουν ραντεβού στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ όπου συνωστίζονται χωρίς μάσκες και μέτρα προστασίας για την διασπορά του κορονοϊού. Οι ημέρες των πάρτι είναι κυρίως Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.

Οι νεαροί αφού ΄΄αδειάζουν΄΄ τα γειτονικά περίπτερα και προμηθεύονται με μπύρες, παγωτά και αναψυκτικά τα κουβαλούν στα σακίδιά τους και ετοιμάζονται για ξέφρενο γλέντι. Οχήματα με ειδικά εξοπλισμένα ηχοσυστήματα μπαίνουν στον ρόλο του DJ και προκαλούν χιλιάδες νέους να χορέψουν μπροστά από τη Φιλοσοφική σχολή, ενώ ορισμένοι ανάβουν και πυρσούς κατά τη διάρκεια του πάρτι.

Κόβουν το ρεύμα οι πρυτανικές Αρχές

Ως μέσο προστασίας από τα «κορονοπάρτι» οι πρυτανικές αρχές έχουν το κόψιμο του ρεύματος στα κτίρια που χρησιμοποιούν οι φοιτητές για να πάρουν ρεύμα για τις στερεοφωνικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα έχουν εξοπλίσει με αλεξίσφαιρα τζάμια τα κτίρια έτσι ώστε να μη μπορούν οι νέοι να τα σπάσουν και να μπούν μέσα.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα ξέφρενα πάρτι

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την αστυνομία προκαταρκτική έρευνα για τον εντοπισμό των διοργανωτών των πάρτι.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης είναι η εξής:

«Σήμερα γίναμε αυτήκοοι μάρτυρες ακόμα μιας απόπειρας αποποίησης ευθυνών για όσα συμβαίνουν μέσα στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. ”Η αστυνομία ενημερώνεται για τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ αλλά δεν εμφανίζεται” ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Παπαϊωάννου.Κατά κοινή ομολογία, η κατάσταση που επικρατεί στο ΑΠΘ είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η αστυνομική δράση.

Συγκεκριμένα, οι χώροι του Πανεπιστημίου είναι αφύλακτοι και εύκολα προσβάσιμοι για τον καθένα. Όταν η Πρυτανεία και οι ιδιωτικές εταιρίες security δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων, η ευθύνη βαραίνει τους ίδιους και όχι την Ελληνική Αστυνομία.

Πλέον, οι μομφές εις βάρος της Αστυνομίας για οτιδήποτε συμβαίνει σ’ αυτήν την χώρα, συνιστούν αστεϊσμό. Άλλωστε, οι θέσεις ευθύνης δεν περιορίζονται στο δικό μας Σώμα. Κάθε άνθρωπος που κατέχει κάποιο αξίωμα ή θέση εξουσίας οφείλει να αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης του και να μην την μετακυλύει. Το ίδιο ισχύει και για τον Πρύτανη του ΑΠΘ.

Επιπλέον, θέλουμε να επισημάνουμε ότι όταν υπάρχει μια συνάθροιση χιλιάδων ατόμων, η παρέμβαση της Αστυνομίας είναι παρακινδυνευμένη. Τι είναι προτιμότερο; Να δούμε εικόνες καταστολής ή με ψυχραιμία να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Ο χρονικός περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και η έλλειψη μουσικής αποτελούν βασικές αιτίες των κορονοπάρτι, και γι’αυτό είναι συνετό να επαναξιολογηθούν τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν τους θερινούς μήνες.

Η Πρυτανεία από πλευράς της, οφείλει να εξασφαλίσει την φρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων για την αποφυγή αυτών των συγκεντρώσεων και όχι να ζητά την καταστολή τους, η οποία πιθανότατα θα επιφέρει δυσάρεστα γεγονότα.

Τέλος, ενόσω η χώρα μαστίζεται από την εγκληματικότητα, το βάρος της αστυνόμευσης οφείλει να πέσει στις γειτονιές και όχι στις φυλάξεις εγκαταστάσεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιβάλλεται να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες και να μάχονται για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας, και όχι να ακινητοποιούνται έξω από κτίρια».

Δείτε επίσης: ΑΠΘ: Νέα εισαγγελική παρέμβαση για τα πάρτι – Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των διοργανωτών

Loading

Play