«Κραυγή» αγωνίας από το νοσοκομείο του Κιλκίς: «Δανειζόμαστε γιατρούς  για την πανδημία», αποκαλύπτει ο Διευθυντής του Τ.Ε.Π. στην politic.gr (audio)

«Κραυγή» αγωνίας από το νοσοκομείο του Κιλκίς: «Δανειζόμαστε γιατρούς για την πανδημία», αποκαλύπτει ο Διευθυντής του Τ.Ε.Π. στην politic.gr (audio)

«Η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει περισσότερους γιατρους» είπε ο Πέτρος Παππάς στην politic.gr

Το ποσοστό εμβολιασμού στον νομό Κιλκίς το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Δεν είναι λίγες οι μέρες που ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει περίπου 100 κρούσματα την ημέρα, με αποτέλεσμα το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης να δέχεται πολύ μεγάλη πίεση.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς κ. Πέτρος Παππάς, μίλησε στην politic.gr και αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο με τον κορονοϊό, δήλωσε μεταξύ άλλων πως το νοσοκομείο δεν διαθέτει αναλυτή για τα δείγματα PCR με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Ο κ. Παππάς σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο εξαιτίας των αυξημένων περιστατικών covid είπε: «Είναι μια δυναμική κατάσταση. Τα νούμερα αλλάζουν κάθε μέρα. Ακόμα και τώρα μπορεί να είναι διαφορετικά σε σχέση με το πρωί. Το νοσοκομείο διαθέτει δύο κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται κρούσματα covid και στη μια είναι τα ύποπτα κρούσματα. Η δυναμική είναι περίπου στις 54 κλίνες οι οποίες είναι συνήθως κατειλημμένες. Κάποιες στιγμές αδειάζουν και γεμίζουν ξανά. Όσον αφορά τους διασωληνωμένους μια μέρα μπορεί να μην υπάρχει κανένας, και άλλη μέρα να φτάνουν μέχρι και πέντε. Το Κιλκίς δε διαθέτει ΜΕΘ, και περιμένουν να βρουν κρεβάτι σε κάποιο από τα νοσοκομεία κυρίως της Βόρειας Ελλάδας».

«Έχουμε επιστροφές υγειονομικών οι οποίοι είχαν μπει σε αναστολή»

Ο κ. Παππάς ερωτώμενος για το γεγονός ότι στο Κιλκίς το ποσοστό εμβολιασμού δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, δήλωσε μεταξύ άλλων πως τον τελευταίο καιρό προσέρχεται στο νοσοκομείο αρκετός κόσμος έτσι ώστε να κάνει την τρίτη αλλά και την πρώτη δόση.

«Δυστυχώς αυτό είναι ένα πολύ λυπηρό φαινόμενο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζει και αλλάζει η εικόνα. Μέρα με τη μέρα βλέπουμε πολύ κόσμο να προσέρχεται και για την τρίτη και γα την πρώτη δόση. Τον τελευταίο καιρό έχουμε και επιστροφές υγειονομικών οι οποίοι είχαν μπει σε αναστολή. Είναι πολύ λυπηρό ότι ο κόσμος δεν εμβολιαζόταν στο Κιλκίς. Ελπίζουμε ο κόσμος να πειστεί και να εμβολιαστεί».

Όσον αφορά τα κενά που έχουν μέχρι τώρα δημιουργηθεί λόγω των αναστολών ο κ. Παππάς σχολίασε σχετικά: «Δεν μπόρεσαν να καλυφθούν τα κενά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το υγειονομικό προσωπικό, καθώς οι προσλήψεις των γιατρών όσο και των επικουρικών είναι μια διαδικασία χρονοβόρα. Έγιναν νομίζω κάποιες συμβάσεις για άλλες ειδικότητες. Το προσωπικό του νοσοκομείου που βγήκε σε αναστολή ήταν 45 άτομα ωστόσο έχουν αρχίσει και μειώνονται. Μπορεί τώρα πλέον το προσωπικό που βγήκε σε αναστολή να είναι κάτω από 40 άτομα. Σιγά-σιγά πείθονται και επιστρέφουν, ωστόσο υπάρχουν κάποια δυσαναπλήρωτα κενά στο νοσοκομείο. Ήταν σκληρό το μέτρο της κυβέρνησης να θέσει σε αναστολή τους υγειονομικούς που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν».

«Θα έπρεπε να έχουμε δικό μας αναλυτή PCR στο νοσοκομείο»

Μια από τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο του Κιλκίς είναι και αυτή του αναλυτή δειγμάτων PCR. Ο κ. Παππάς μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε ότι θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε το νοσοκομείο να έχει δικό του αναλυτή ή να υπάρξει σύμβαση με κάποιο εργαστήριο του Κιλκίς, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

«Η δική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα ούτως ώστε είτε το νοσοκομείο να έχει δικό του αναλυτή, είτε να γίνει σύμβαση με κάποιο εργαστήριο του Κιλκίς έτσι ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις. Να σας θυμίσω ότι πέρυσι το εργαστήριο με το οποίο συνεργαζόταν το νοσοκομείο Κιλκίς, είχε κάνει ένα λάθος και καταχώρησε όλα τα θετικά δείγματα μιας χρονικής περιόδου μέσα σε μια μέρα, με αποτέλεσμα το Κιλκίς να εμφανίσει έναν πολύ υψηλό δείκτη θετικότητας. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να έχουμε δικό μας αναλυτή στο νοσοκομείο του Κιλκίς».

«Υγεινομική βόμβα η χρησιμοποίηση του ασανσέρ από ύποπτα κρούσματα»

«Η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης σίγουρα θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει περισσότερους γιατρούς στο Εθνικός Σύστημα Υγείας ούτως ώστε να μη χρειάζεται να αποσπούμε γιατρούς από την Πρωτοβάθμια υγεία, τα Κέντρα Υγείας για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Δανειζόμαστε γιατρούς από την Πρωτοβάθμια Υγεία για τα επείγοντα του κορονοϊού. Αυτή είναι μια κεντρική πολιτική η οποία θα έπρεπε να χαραχθεί από την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το νοσοκομείο του Κιλκίς το οποίο έχει αδυναμίες και σωστά τις επισημαίνετε, αυτό που είπα εγώ είναι ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του covid βρίσκεται σε όροφο κτιρίου, στο οποίο για να έχει κάποιος πρόσβαση χρησιμοποιεί είτε τις σκάλες είτε το ασανσέρ.

Αντιλαμβάνεστε ότι ένα ΤΕΠ το οποίο βρίσκεται σε όροφο είναι δυσλειτουργικό από μόνο του. Δεν ξέρω κατά πόσο το νοσοκομείο του Κιλκίς θα μπορούσε να προμηθευτεί ένα isobox ένα container δηλαδή το οποίο βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, έτσι ώστε να λειτουργήσει αυτό ως ιατρείο επειγόντων covid. Ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι αυτή μια λύση.

Σε σχέση με τα ύποπτα και τα θετικά περιστατικά, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Προφανώς τα ύποπτα διαχωρίζονται από τα θετικά. Κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να αποφύγει τελείως τον κίνδυνο, αλλά αν είχαμε έναν αναλυτή, θα μπορούσαμε να έχουμε μια ταχύτερη διάγνωση. Το κομμάτι της υγεινομικής βόμβας για μένα έγκειται κυρίως στο ασανσέρ το οποίο χρησιμοποιείται 24 ώρες το 24ωρο για την πρόσβαση στο ΤΕΠ του covid. Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση ένα ασανσέρ στο οποίο ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς ύποπτα περιστατικά», τόνισε.

Δεν είναι λίγα τα χειρουργεία τα οποία έχουν αναβληθεί λόγω του κορονοϊού. Το ίδιο ισχύει και για το νοσοκομείο του Κιλκίς, με τον κ. Παππά να λέει πως «δεν έχουν εγκαταλειφθεί τελείως τα τακτικά χειρουργεία αλλά γίνονται σαφώς πολύ λιγότερα».

«Έχουν πάει πίσω όχι μόνο λόγω του κορονοϊού αλλά και λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων. Δεν έχουν εγκαταλειφθεί τελείως τα τακτικά χειρουργεία δηλαδή τα προγραμματισμένα, αλλά γίνονται σαφώς πολύ λιγότερα λόγω του ότι το Σύστημα είναι επιβαρυμένο με τον κορονοϊό και υπάρχουν και ελλείψεις» ανέφερε.

Δείτε επίσης: Δεν μας έφτανε ο κορονοϊός, επέστρεψε και η γρίπη των Πτηνών – Εντοπίστηκε κρούσμα στον Έβρο

Loading

Play