Κρήτη – Σεισμός: Μπορεί και να μην ήταν ο κύριος! Φόβοι πως το ένα ρήγμα ενεργοποιεί το άλλο

Φόβοι για έναν νέο μεγάλο σεισμό υπάρχουν στην Κρήτη, μετά τη δόνηση των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (13.10.2021) – Δεν έχει υπάρξει ακόμα ισχυρός μετασεισμός, αναφέρουν οι σεισμολόγοι, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα πως ο τελευταίος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για πιθανότητα μειτασεισμών μέχρι και 5,5 Ρίχτερ, που φυσικά αν είναι κοντά στις ακτές μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και ζημιές.

propoli

Όπως ανέφερε, η περιοχή είναι δύσκολη, καθώς δίνει τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς στην Ευρώπη.

Τόσο ο κ. Παπαζάχος όσο και ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος (που μίλησε στο Open), ανέφερε πως μάλλον ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά ακόμα δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.

Από τη μεριά του, ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο MEGA τόνισε πως «ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό».

Σχετικά με το αν ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι σχετίζεται με αυτόν στο Λασίθι είπε πως «το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες.

Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς».

Ενεργοποίηση ρηγμάτων και έξαρση του κεντρικού και ανατολικού τόξου

Και οι 3 σεισμολόγοι συμφωνούν στο ότι υπάρχει έξαρση των σεισμών στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας, και πως μπορεί το ένα ρήγμα να ενεργοποιεί το άλλο ή να επιταχύνει την ενεργοποίηση.

«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιάρας, ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κώστας Παπαζάχος σημειώνει πως ένας σεισμός σαν αυτόν των 6,3 Ρίχτερ μπορεί να ενεργοποιήσει κοντινά ρήγματα που είναι και πιο κοντά στην στεριά.

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ξεκάθαρα πως «τα φαινόμενα είναι εδώ. Παρατηρούμε την έξαρση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» τόνισε.

«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη» σημειώνει από τη μεριά του ο κ. Χουλιάρας.

Όλοι οι σεισμολόγοι πάντως συμβουλεύουν τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα με τα παλιά κτίρια, και δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στην πρόληψη και την αντισεισμική θωράκιση.

Κλειστά τα σχολεία στη Σητεία

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Γιώργος Ζερβάκης ,δήμαρχος Σητείας, ανέφερε πως δεν υπήρξε έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Σήμερα θα γίνουν αυτοψίες αλλά δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές.

Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε κάποιες ιδιοκτησίες αλλά δεν δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία. Επίσης ανέφερε πως θα είναι κλειστά τα σχολεία για να γίνει ποιο ενδελεχής έλεγχος.

«Αισθάνθηκα πως ήταν πιο δυνατός κι από το σεισμό της Αθήνας», σημείωσε ο κ. Ζερβάκης.

Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στη Κρήτη, όπως καταγράφηκε από κάμερα στο εσωτερικό καταστήματος:

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Θα χτυπήσει τη χώρα μας με καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading