Συνδικαλιστές του κλάδου κάνουν λόγο για εργαλειοποίησή τους από την αρχή της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού – Ποια είναι τα αιτήματα του κλάδου
Πανελλαδική απεργία στην εστίαση έχουν κηρύξει για σήμερα Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, οι επαγγελματίες του κλάδου, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι επαγγελματίες της εστίασης, εκτός από τα οικονομικά αιτήματα που προβάλλουν, ζητούν να αλλάξουν και τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού σχετικά με τα καταστήματά τους. Συγκεκριμένα ζητούν τη μετατόπιση των προστίμων στον παραβάτη και όχι στον καταστηματάρχη, σημειώνοντας πως δεν μπορούν οι ίδιοι να μετατραπούν σε ελεγκτικό μηχανισμό.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του Κλάδου είναι:
- Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
- Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
- Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
- Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
- Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
- Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
- Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
- Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
- Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Διαρθρωτικά μέτρα
1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.
Επίσης ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.
«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μετά και την τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.
«Ζητήσαμε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω των περιορισμών και της αισθητής μείωσης που παρατηρήσαμε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος του μήνα, προκειμένου να δούμε εκ νέου την εικόνα του κλάδου», ανέφερε ο κ. Καββαθάς την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά τη συνάντησή τους.
Δείτε επίσης: Πρόταση “βόμβα” από Κομισιόν: Απαραίτητη η τρίτη δόση για τα ταξίδια εντός ΕΕ
- Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης αναδεικνύει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στην εβδομαδιαία ανασκόπηση κοινωνικών δικτύων
- Φωτεινή Πετρόγιαννη: Εγινε μητέρα ενός υγιούς αγοράκι
- Πλεύση Ελευθερίας: Δημιουργία επίσημου φορέα καταγραφής γυναικοκτονιών
- Η Alter Ego Media αποχαιρετά τον Αντώνη Λυμπέρη
- Διαψεύδει ο Μουρίνιο τις φήμες για τον CR7
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr