Μ. Χρυσοχοΐδης: «Εξαιρετικά ειδεχθές το έγκλημα στα Γλυκά Νερά»

Στο οικονομικό φόρουμ στους Δελφούς μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ειδεχθές έγκλημα που συγκλόνισε ο Πανελλήνιο.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

propoli

«Είμαι συγκλονισμένος παρά την εμπειρία μου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ειδεχθές έγκλημα που διακρίθηκε για την αγριότητά του.

Τέτοια βαρβαρότητα σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα, στην ελληνική κοινωνία, ακόμη και στο έγκλημα. Ήδη η Ελληνική Αστυνομία έχει κινητοποιηθεί άμεσα. Έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες, οι οποίες εξετάζουν από κάθε άποψη, από κάθε πλευρά, την διερεύνηση σε βάθος του εγκλήματος.

Πιστεύω στην ικανότητα της ΕΛΑΣ να φτάσει μέχρι το τέλος. Από την πρώτη στιγμή έφτασε η Αστυνομία εκεί. Υπάρχει μια διαρκής κινητοποίηση και διαρκής στήριξη, ψυχολογική, ιατρική και ανθρώπινη στην οικογένεια. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για τον τόσο άδικο χαμό μιας τόσο νέας γυναίκας». 


Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε, ότι το αίτημα της ασφάλειας διαφοροποιείται και διευρύνεται, υπογραμμίζοντας: «Απτά παραδείγματα είναι η μετανάστευση, η ασφάλεια των συνόρων, η διεθνοποίηση του οργανωμένου εγκλήματος, οι νέες μορφές βίας, και βεβαίως είναι το θέμα της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων.

Η δεκάχρονη κρίση μάς πήγε πολύ πίσω σε όλα αυτά τα θέματα, και τελικά, δυστυχώς, οι πολιτικές ασφάλειας δεν ήταν σε προτεραιότητα. Τώρα πιστεύω ότι κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος όχι για τον νόμο και την τάξη, γιατί αυτό είναι ένα ξεπερασμένο κλισέ, αλλά για την ελευθερία και ασφάλεια».


Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε στη συνέχεια, ότι έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο και η ΕΛΑΣ βρίσκεται αντιμέτωπη με καινούργια πράγματα, όπως, για παράδειγμα με την ενδοοικογενειακή βία, την σχολική ή εξωσχολική βία, την ομοφοβία, την κακοποίηση ζώων και τον ρατσισμό.

«Πριν από δεκαπέντε χρόνια αυτά όλα ήταν κάτω από το ραντάρ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ασφάλεια συνόρων, μετανάστευση, οργανωμένο έγκλημα, εξωγενείς κρίσεις, όπως είναι οι περιβαλλοντικές. Υπάρχουν πράγματα που είναι καινούργια για μας.

Η βία των ανηλίκων είναι τεράστιο ζήτημα και όχι μόνο αστυνομικό θέμα. Αντιλαμβάνεστε, ότι είναι πολύ κρίσιμος ο ρόλος της Αστυνομίας.

Παράλληλα, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων, της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Όλα αυτά, λοιπόν, αποτελούν ένα νέο τοπίο»

Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις αλλαγές που υλοποιούνται στην ΕΛΑΣ για τις ανάγκες της κοινωνίας. «Αλλάζουμε την Αστυνομία όχι μόνο για να προσαρμοστεί στο σήμερα, αλλά κυρίως για να μπορεί δυναμικά να προσαρμόζεται και να υπηρετεί κάθε αλλαγή. Συγκεκριμένα, αλλάζουμε την εκπαίδευση, Θέλουμε μια δια βίου εκπαίδευση.

Αναβαθμίζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Αστυνομίας, δημιουργώντας την Αστυνομική Ακαδημία ως μια ξεχωριστή οντότητα, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο. Θα έλεγα ότι η εκπαίδευση είναι το αδικημένο παιδί της αστυνομικής δραστηριότητας. Και δυστυχώς με την κρίση και με την πανδημία όλα αυτά έχουν πάει πίσω.

Η εκπαίδευση τώρα πια γίνεται διαδραστική, αποκτά νέα περιεχόμενα και κυρίως αυτό που έχει πολύ μεγάλη αξία είναι η διά βίου μάθηση. Ένας αστυνομικός αλλάζει έξι-επτά δραστηριότητες και δυστυχώς δεν εκπαιδεύεται.

Επίσης, αλλάζουμε ριζικά και εκσυγχρονίζουμε τη δομή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, το οποίο πλέον αποκτά τέτοια δομή που βοηθάει μαζί με την τεχνολογία να γίνουμε αποτελεσματικότεροι, πιο γρήγοροι, πιο χρήσιμοι και τελικά πιο ωφέλιμοι στην κοινωνία».

Δείτε επίσης: Γλυκά Νερά: Δολοφονία νεαρής γυναίκα μέσα στο σπίτι της – Δεμένος εντοπίστηκε ο σύζυγος – Υπήρχε και μωρό ενός έτους

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading