Ματίνα Παγώνη: Το έγγραφο Γκάγκα λέει να γίνει επιλογή ασθενών ως 80%, μην κρυβόμαστε

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη, κατέκρινε το περιεχόμενο του εσωτερικού εγγράφου της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, που ζητούσε περιορισμό χειρουργείων ως 80% στα δημόσια νοσοκομεία.

«Η ΕΙΝΑΠ τοποθετήθηκε εδώ και καιρό στον υπουργό, ότι αυτά δεν μπορούν να συμβούν, τα χειρουργεία δεν πρέπει να πάνε πίσω, να υπάρξει μείωση ως 80%. Και ότι εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ως νοσοκομειακοί γιατροί να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί κάποιοι με χρήματα, θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί που δεν έχουν, τι θα κάνουν;», είπε η κα Παγώνη.

Το εσωτερικό έγγραφο για τις μειώσεις ως 80% που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα «δημιούργησε μία σύγχυση. Η αλήθεια είναι ότι δεν έπρεπε να έχει βγει καθόλου, από τη στιγμή που είχε γίνει η συνεννόηση των γιατρών με τον υπουργό», τόνισε η κα Παγώνη. «Κάθε γιατρός και κάθε διοίκηση, όταν φτάνει ένα χαρτί στο νοσοκομείο και λέει για περιορισμό ως 80%, θα πρέπει να κάνει μία επιλογή. Μην κρυβόμαστε, αυτό λέει το χαρτί, να γίνει κάποια επιλογή, ως 80%», όπως υπογράμμισε. 

«Να μην δημιουργούνται αυτές οι συγχύσεις στους ανθρώπους που έχουν τον πόνο τους. Όταν ο άλλος έχει διάγνωση που πρέπει να λύσει γρήγορα το πρόβλημά του, βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τέτοιες διαγνώσεις είναι σε κατάσταση πανικού. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα νοσοκομεία, τους γιατρούς, τα επιστημονικά συμβούλια, τις επιτροπές χειρουργείων, να αποφασίσουν. Να φτιάξουν τους καταλόγους των χειρουργείων και να μην ξανασχοληθούμε, να πάμε μπροστά», ανέφερε η ίδια η κ. Παγώνη.

Δείτε επίσης: ΠΟΥ προς ΕΕ: «Ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας» – Η Ευρώπη «φλέγεται» από κορονοϊό