Μεγάλη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα» σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη – Πολλά κρούσματα σε ηλικίες 10 – 19 ετών (vid)

Μεγάλη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα» σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη – Πολλά κρούσματα σε ηλικίες 10 – 19 ετών (vid)

Χθες η Χαλκιδική μπήκε στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) – Μεγάλη η διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» τόσο στη Χαλκιδική όσο και στη Θεσσαλονίκη – Τα κρούσματα σε αυτές τις δύο περιοχές έχουν διάμεση ηλικία τα 20 έτη (5 έτη κάτω δηλαδή από τον εθνικό μέσο όρο).

Οι ειδικοί στην χθεσινή ενημέρωση των ειδικών λοιμωξιολόγων και της Πολιτικής Προστασίας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν 303 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και 33 στη Χαλκιδική.

Αυτό που προκαλεί ωστόσο ανησυχία δεν είναι μόνο αυτή καθ’αυτή η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα τόσο στη Χαλκιδική όσο και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρική Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από το 6:50 και μετά η κ. Παπευαγγέλου αναφέρεται συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Ειδικά χαρακτηριστικά εμφανίζει το τέταρτο πανδημικό κύμα στη Βόρεια Ελλάδα, αφού στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, παρατηρούνται:

· πολλά κρούσματα στις ηλικίες 10-19 ετών (κάτω του εθνικού μέσου όρου των 25 ετών, όπως αναφέραμε)

· σημαντική αύξηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε στους «ενήλικες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας όταν έρχονται επαφή με εφήβους και νεαρούς ενήλικες».

Ωστόσο, αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει πλέον τέσσερις περιφερειακές ενότητες σε «πορτοκαλί» επίπεδο. Συγκεκριμένα:

Επίπεδο 3 (πορτοκαλί):

· Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου.

· Δήμοι Σπετσών, Παξών και Χίου.

Τι δείχνουν τα λύματα του ΑΠΘ

Τον κίνδυνο διασποράς του SARS-CoV-2 σε παραθεριστικούς προορισμούς κοντά στη Θεσσαλονίκη, από φορείς του ιού που τα σαββατοκύριακα κινούνται εκτός πόλης, επισημαίνει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη των δεδομένων των τελευταίων εβδομάδων και ιδιαίτερα τις διακυμάνσεις, οι οποίες παρατηρούνται μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, για την έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, μετά από την υποχώρηση του ιικού φορτίου, που παρατηρείται την ημέρα Κυριακή (στις 18 Ιουλίου και 25 Ιουλίου αντίστοιχα), οι μετρήσεις την ημέρα της Τρίτης (20 Ιουλίου και 27 Ιουλίου αντίστοιχα), που αποτυπώνουν ουσιαστικά την διάδοση του ιού την προηγούμενη Κυριακή και Δευτέρα, όταν γυρνάνε δηλαδή οι Θεσσαλονικείς από την εξόρμηση του σαββατοκύριακου, δείχνει σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα.

Συνολικά σε όλη τη χώρα παρατηρείται μεταφορά του ιικού φορτίου από τα θερινά (νησιωτικά και μη) θέρετρα στην ενδοχώρα και στον ελληνικό Βορρά με ταχύτατους ρυθμούς (σχεδόν πέραν του αναμενόμενου).

Εδώ μπορείτε να δείτε πως διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας σήμερα:

Δείτε επίσης: Εκπαιδευτικοί: Εμβόλιο ή Rapid Test, αλλιώς αναστολή – Τί ισχύει από Σεπτέμβριο (Vid)

Loading

Play