Μετάλλαξη «Δέλτα» – Τούντας: Κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε και παιδιά – Μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά (vid)

O καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού καθώς και την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει φέρει έξαρση κρουσμάτων.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, περνάμε μία φάση έξαρσης του κορονοϊού, ο οποίος μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και νέους ανθρώπους, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά 12-18 ετών. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι μικρότερος στα παιδιά σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά όταν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που μπορεί να μολυνθούν, εκεί θα θρηνήσουμε και θύματα», επισήμανε.

Υπενθυμίζουμε πως χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων και της Πολιτικής Προστασίας, ότι τα κρούσματα σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη τα κρούσματα σε άτομα ηλικίας 10-19 ετών είναι πολλά (τα κρούσματα σε αυτές τις δύο περιοχές έχουν διάμεση ηλικία τα 20 έτη – 5 έτη δηλαδή κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, που είναι 25), ενώ επισήμανε επίσης πως η διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα» σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη.

Δείτε από το 6:50 τι αναφέρει η κ. Παπαευαγγέλου για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική:

Τούντας: Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι τόσο μεταδοτική όσο και η ανεμοβλογία

Η άποψη του κ. Τούντα είναι ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική και στους εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους, καθώς σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός. Όπως εξήγησε, από μόλυνση με κορονοϊό κινδυνεύει ένας στους δύο πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. «Εάν ο εμβολιασμένος μολυνθεί θα μεταδώσει τον ιό με την ίδια ευκολία που θα τον μεταδώσει και ο ανεμβολίαστος», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, 10 μόνο δευτερόλεπτα επαφής με κάποιον αρκούν για να κολλήσει κανείς κορονοϊό.

«Μεταδίδεται σαν τον ιό της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός», υπογράμμισε. Τέλος, όσον αφορά στην ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός, ο κ. Τούντας είπε ότι, κατά μέσο όρο κρατάει για 8 – 10 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό και εκτίμησε ότι «πιθανότατα να χρειαστεί μια τρίτη δόση».

Δείτε επίσης: NYT: Η Δέλτα τόσο μεταδοτική όσο και η ανεμοβλογιά – Τα εμβόλια αποτελεσματικά ως προς τη μόλυνση όχι τη μετάδοση