Μετρό Θεσσαλονίκης: Κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου οι αρχαιολόγοι

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης – «Οι αρχαιότητες της Βενιζέλου δεν είναι παιχνίδι. Η πόλη θα μείνει στη θέση της» έγραφε το πανό τους.

Φωνάζοντας «συνεχίζουμε αμετακίνητα» διαμαρτυρήθηκαν οι αρχαιολόγοι της πόλης, που είχαν προκυρήξει 24ωρη απεργία, χαρκτηρίζοντας την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης «καταστροφική».

Η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα μίλησε για «αντικείμενο διεθνούς διεκδίκησης», ενώ τόνισε πως «αυτή τη στιγμή πάνε μαζί να καταστρέψουν και το ίδιο το Μετρό». «Ζητούν οι 12 σταθμοί να παραδοθούν το 2023 και ο σταθμός Βενιζέλου το 2025» συνέχισε να λέει, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

«Ο χρόνος σεβάστηκε πολύ περισσότερο το μνημείο της παγκόσμιας -ουσιαστικά- πολιτιστικής κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη απ’ ό,τι ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά και η κ. Μενδώνη» είπε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ η βουλεύτρια του ίδιου κόμματος, Δώρα Αυγέρη, μίλησε για πρόκληση του δημόσιου συναισθήματος.

Για ένα έγκλημα με υπογραφές Μητσοτάκη, Καραμανλή, Μενδώνη μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης. Η βουλεύτρια του ίδιου κόμματος, Κυριακή Μάλαμα, ανέφερε ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές «διεκδικούν την παγκόσμια πρώτη, κυριολεκτικά: αποσπώντας, καταστρέφοντας την ιστορία αυτού του τόπου, την ιστορία αυτής της πόλης».

Με υπόμνημα στον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής ζήτησε χθες ο ΣΕΑ «να επανέλθει η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, με την κατασκευή του Σταθμού με υπόγεια εκσκαφή, λύση που προφυλάσσει τις αρχαιότητες».

Προς το παρόν, αποσπάστηκαν μαρμάρινες πλάκες, που έτσι κι αλλιώς θα έβγαιναν για συντήρηση και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο τεμαχισμός των αρχαιοτήτων, όπως εξήγησε η πρόεδρος Δ. Κουτσούμπα.

Την διαμαρτυρία πλαισίωσαν και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων.

Δείτε επίσης: Νέα Ευκαρπία: Eμπρησμός κλεμμένου φορτηγού η αιτία της πυρκαγιάς (video)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ