Μίνα Γκάγκα: «Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες»

Τι είπε στη σημερινή ενημέρωση η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα

Για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, την τρίτη δόση αλλά και τη μετάλλαξη Όμικρον μίλησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα η οποία είπε πως εδώ και δύο χρόνια η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι πολύ μεγάλη.

«Η πίεση είναι μεγάλη συνεχώς δύο χρόνια και έχουν κουραστεί όλοι πάρα πολύ και αισθάνονται ότι αυτό το κύμα δεν τελειώνει. Θα βγούμε από αυτόν τον “εφιάλτη” αν προσέχουμε ο ένας τον άλλον, αν τηρούμε τα μέτρα, αν φοράμε τις μάσκες, αν έχουμε εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.


Ελάχιστες φορές και για λίγες ώρες παραμένει διασωληνωμένος σε θάλαμο

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης κλήθηκε να απαντήσει στα όσα ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση σχετικά με το αν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία αυτά τα δύο χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την κ. Γκάγκα να λέει πως «και από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν.

Φέτος έγιναν στο νοσοκομείο “Σωτηρία” 50 νέες μονάδες από τη δωρεά της Βουλής και άλλα 5 με τη δωρεά ιδιώτη, άρα οι κλίνες αυξήθηκαν. Δεν μένει διασωληνωμένος άρρωστος στο θάλαμο, παρά ελάχιστες φορές και για λίγες ώρες».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι μέσα κατευθείαν μέσα στις ΜΕΘ με το που διασωληνώνονται, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που περιμένουν περισσότερο» είπε ακόμα.

«Έχουμε ήδη πολύ μεγάλη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα με απλές κλίνες και ΜΕΘ, ενώ και στην Αθήνα επίσης ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο, όπως είχαμε και πέρυσι. Μέχρι στιγμής υπάρχει συνεννόηση και δεν έχει χρειαστεί επίταξη. Αν χρειαστεί και δεν υπάρχουν λύσεις, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει πρόβλημα με την υγεία κανενός», συνέχισε.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον ανέφερε ότι τα συμπτώματά της δείχνουν να είναι ήπια. «Τα συμπτώματά της φαίνεται να είναι ήπια – αυτή ήταν η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χθες. Φαίνεται να είναι μεταδοτική, δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Για να δούμε και τον εμβολιασμό και το πώς εξελίσσεται η νόσος θέλουμε χρόνο, είναι κάτι καινούργιο. Θα ξέρουμε πολύ περισσότερα την ερχόμενη εβδομάδα και πολύ περισσότερο στις δύο εβδομάδες. Έχουμε δύο πιθανά κρούσματα Όμικρον στην Αθήνα που θα επιβεβαιωθούν ή δεν θα επιβεβαιωθούν».

«Η δόση από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική»

Για το πόσο θα προστατεύονται από τον ιό όσοι κάνουν την τρίτη δόση είπε:

«Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες, οπότε η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική. Τα προβλήματα που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι ότι νοσούν αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο».

Δείτε επίσης: ΠΟΥ: «Κανένας θάνατος μέχρι τώρα από τη μετάλλαξη Όμικρον» (vids)