Μόσιαλος: Πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη Omicron, έχει διπλάσιες παραλλαγές από τη Δέλτα

Η νέα παραλλαγή έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, ενώ η Δέλτα μόλις 16

Τα ανησυχητικά στοιχεία της νέας μετάλλαξης «Omicron», της Μποτσουάνας, ανέλυσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΙ, υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν την νέα παραλλαγή εκ των οποίων, οι 32 βρίσκονται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας για να αντιλαμβάνονται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είχε 16. 

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορονοϊού η οποία καταγράφτηκε και στην Άλφα παραλλαγή και στην Δέλτα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η νέα αυτή παραλλαγή της Μποτσουάνα είναι πολύ μεταδοτική.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με τη νέα παραλλαγή, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν διαφέρουν ούτε είναι βαρύτερα σε σχέση με τη Δέλτα.

«Θα φτάσει το εμβόλιο στην Αφρική και την Ασία ή θα κυνηγάμε νέες παραλλαγές συνέχεια;», διερωτήθηκε ο κ.Μόσιαλος.

Παράλληλα, δήλωσεπως το 80% των ταυτοποιήσεων των μεταλλάξεων και των παραλλαγών έχει γίνει σε εργαστήρια της Αμερικής και της Ευρώπης και πως τώρα ήμασταν τυχεροί που έγινε στα εργαστήρια της Νότιας Αφρικής και δεν είχε προλάβει να επεκταθεί. «Είναι πιθανό να υπήρχαν και άλλες που πέρασαν απαρατήρητες», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού